Dan Motreanu: Micii fermieri scapă de controale și nu vor mai fi obligați să păstreze cota de terenuri pârloagă

Europarlamentarul Dan Motreanu a anunțat vești  bune pentru fermierii români. Aceștia nu vor mai avea obligația de a păstra o parte din terenul arabil sub formă de pârloagă, vor putea înlocui rotația culturilor cu diversificarea lor, iar fermele mici vor fi scutite de controale și sancțiuni. Propunerea Comisiei Europene de revizuire a Politicii Agricole Comune a fost aprobată de Consiliul Agricultură și Pescuit.

 

Noile reguli vizează scutirea fermelor cu suprafețe mai mici de zece hectare de controale și sancțiuni legate de respectarea cerințelor de condiționalitate. 90% din fermele din România au suprafața mai mică de cinci hectare.

În cazul GAEC 8, Fermierii nu vor mai fi obligați să rezerve o parte a terenului arabil pentru zone neproductive, cum ar fi terenurile în pârloagă. Pentru a avea acces la fondurile PAC, ei vor trebui să mențină caracteristicile peisajului. Vor fi încurajați, pe bază de voluntariat, să păstreze terenurile necultivate sau să creeze noi structuri peisagistice prin intermediul ecosistemelor. Dacă vor proceda în acest fel, vor primi un suport financiar prin intermediul unor eco-scheme.

Rotația culturilor va rămâne principala practică, dar statele membre vor putea utiliza diversificarea culturilor ca alternativă, în funcție de condițiile cărora trebuie să le facă față și dacă țara lor decide să includă diversificarea culturile în Planurile Strategice. Flexibilitatea le va permite fermierilor afectați de secetă sau de precipitații excesive să se conformeze mai ușor cu cerința din GAEC 7.

În ceea ce privește acoperirea solului în perioadele sensibile (prevăzută de GAEC 6), statele UE vor avea o flexibilitate mai mare atunci când definesc perioadele sensibile și practicile permise pentru a realiza această cerință, în funcție de condițiile naționale.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: