Ministerul Adevărului: Rusia a rescris manualele de istorie

Moscova a scos noi manuale de istorie care includ secțiuni despre invazia în Ucraina. Cărțile au fost scrise în câteva luni, înainte ca elevii să se întoarcă la școală.

Kremlinul și-a înăsprit controlul asupra narațiunii istorice din școli sub conducerea lui Vladimir Putin, iar tendința s-a accelerat de când președintele rus a atacat Ucraina în 2022.

Conflictul a fost prezentat din ce în ce mai mult tinerilor ruși ca parte a misiunii istorice a Moscovei.

Ministrul rus al Educației Serghei Kravtsov a prezentat noul manual pentru elevii de clasa a XI-a la o conferință de presă, la Moscova.

Manualul urmărește să transmită elevilor „obiectivele [ofensivei din Ucraina (…) misiunea de demilitarizare și denazificare astfel încât școlarii să fie convinși că așa stau lucrurile cu adevărat”, a spus el, repetând obiectivele declarate de Putin când a trimis trupe în Ucraina în februarie anul trecut.

Cartea acoperă o perioadă din 1945 până în secolul XXI, iar Kravtsov a spus că va fi „în toate școlile pe 1 septembrie”. Cartea a fost scrisă în „mai puțin de cinci luni”, a adăugat ministrul rus, care a promis că „după încheierea operațiunii militare speciale [în Ucraina], după victoria noastră, vom completa această carte.”

Consilierul prezidențial Vladimir Medinsky, care este cunoscut pentru viziunea sa conservatoare asupra istoriei și a fost criticat de unii istorici, a lăudat rapiditatea cu care a fost realizat acest manual.

„Niciun manual nu a fost creat în țara noastră într-un timp atât de scurt”, a spus el. „Autorii au scris-o practic cu mâna lor.” El a adăugat că manualul prezintă „punctul de vedere al statului”.

Cartea conține secțiuni despre soldații ruși care „salvează pacea” în 2014, când Moscova a anexat peninsula Crimeea și critică sancțiunile occidentale, descriindu-le ca fiind mai rele decât Napoleon, care a mărșăluit asupra Rusiei în 1812.

Rusia a declanșat o represiune fără precedent în școli contra celor care transmiteau opinii împotriva invaziei. În aprilie, o rusoaică a fost luată de la tatăl ei după ce a desenat la școală un afis în sprijinul Ucrainei. După începerea operațiunii din Ucraina, în școlile rusești a fost introdus un nou subiect – „Discuții despre ceea ce este important” – menit să insufle patriotismul copiilor.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: