Perspective globale în sectorul construcțiilor. Cât a scăzut sectorul rezidențial din România

Sursa foto: REUTERS / Lisi Niesner

Pe măsură ce dobânzile tot mai ridicate cresc costurile ratelor ipotecare, prețul locuințelor și autorizațiile de construcție înregistrează o scădere în majoritatea țărilor dezvoltate din punct de vedere economic.

Încă din ultimul trimestru al anului 2022, piața globală a construcțiilor a încetinit semnificativ, înregistrând o scădere a prețurilor (-10% în Germania în T2 2023, comparativ cu -2% pentru zona euro în ansamblu). În SUA, Marea Britanie, Franța și Italia, prețurile locuințelor continuă să crească, într-un ritm mai lent. În acest context, autorizațiile vor înregistra, de asemenea, o scădere semnificativă, în special în Germania (-38% în august 2023).

În zona euro, segmentul construcțiilor rezidențiale este de așteptat să încetinească în contextul unei perspective de credit mai puțin favorabile. Dacă trecutul poate fi un indicator relevant, cele mai recente date indică o încetinire similară cu cea din perioada 2008-2009. În august 2023, sondajul privind acordarea creditului pentru locuințe a înregistrat o scădere de -53 de credite acordate, comparativ cu septembrie 2008, când a fost înregistrată o scădere de -52. Cu toate acestea, analiștii Allianz Trade nu se așteaptă la o scădere pronunțată așa cum a fost cea din 2020.

Ratele dobânzilor ridicate se observă și în Statele Unite și se situează în prezent la aproape 8% pentru ipotecile pe 30 de ani, ceea ce determină pe de o parte creșterea semnificativă a plăților lunare și pe de altă parte diminuează puterea de cumpărare a potențialilor cumpărători. Acest lucru a descurajat investitorii să acceseze piața imobiliară, rezultând astfel un declin al cererii de ipoteci.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: