Premiul Nobel pentru literatură i-a fost înmânat scriitorului norvegian Jon Fosse în cadrul cermoniei la Stockholm

Sursă foto: https://www.nobelprize.org/

Premiul Nobel pentru literatură i-a fost înmânat duminică dramaturgului, scriitorului şi poetul norvegian Jon Fosse în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Stockholm, informează DPA.

Anders Olsson, preşedintele Comitetului Nobel pentru Literatură, a spus că opera lui Fosse vorbeşte despre dificultăţile ce marchează găsirea unui drum în viaţă.

„Jon Fosse nu este un scriitor dificil. Foloseşte cele mai simple cuvinte şi scrie despre experienţe pe care le putem înţelege cu toţii: despărţire, moarte şi vulnerabilitatea iubirii”, a spus Anders Olsson în timpul ceremoniei de premiere.

Regele Carl al XVI-lea Gustaf al Suediei i-a înmânat scriitorului norvegian, în vârstă de 64 de ani, prestigioasa distincţie în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Stockholm, unde au fost de asemenea înmânate şi distincţiile pentru categoriile ştiinţifice – fizică, chimie, medicină şi economie.

Jon Fosse este primul norvegian laureat cu Nobelul pentru Literatură după romanciera Sigrid Undset, în urmă cu 95 de ani, notează DPA, citată de Agerpres.

După volumul de debut „Red, Black” (1983), Jon Fosse a publicat mai multe romane, volume de poezie, colecţii de eseuri şi cărţi pentru copii.

Ferenc Krausz, Anne L’Huillier şi Pierre Agostini au acceptat premiul Nobel pentru fizică graţie unei cercetări colaborative în domeniul electronilor. Echipa de cercetători a descoperit o modalitate pentru a genera impulsuri luminoase extrem de rapide pentru studierea dinamicii electronilor. Anne L’Huillier, născută în Franţa, este doar a cincea femeie care a fost distinsă cu premiul Nobel pentru fizică.

Premiul Nobel pentru chimie a fost înmânat cercetătorilor din Statele Unite Moungi Bawendi, Louis Brus şi Alexei Ekimov, premiaţi pentru descoperirea şi sinteza punctelor cuantice – utilizate în televizoarele moderne Quantum Dot LED (QLED) şi care pot îmbunătăţi calitatea culorii şi a imaginii.

Premiul Nobel pentru medicină le-a fost acordat lui Katalin Karikó şi Drew Weissman, a căror cercetare în domeniul tehnolgiei ARN mesager a facilitat dezvoltarea vaccinurilor împotriva coronavirusului SARS-CoV-2.

Premiul pentru economie a fost acordat economistei americane Claudia Goldin graţie unei cercetări despre rolul femeilor pe piaţa muncii.

Câştigătorii premiilor Nobel au fost anunţati în luna octombrie. Distincţiile, care au fost create de inventatorul dinamitei, Alfred Nobel (1833-1896), sunt înmânate oficial în data de 10 decembrie, ziua în care este comemorată moartea industriaşului suedez.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: