Preşedintele Braziliei cere la ONU un dialog pentru încetarea războiului din Ucraina

Sursă foto: forbes.ro
Sursă foto: forbes.ro

În discursul rostit marţi la Adunarea Generală a ONU, preşedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a cerut un dialog pentru încheierea durabilă a războiului din Ucraina, transmite AFP.

„Războiul din Ucraina dezvăluie incapacitatea noastră colectivă de a impune aplicarea obiectivelor şi principiilor Cartei Naţiunilor Unite (…) Nicio soluţie nu va fi durabilă dacă nu se bazează pe dialog”, a spus Lula da Silva. Este nevoie de „muncă pentru crearea unui spaţiu de negociere”, a insistat el, deplângând totodată faptul că „s-a investit mult în arme şi foarte puţin în dezvoltare”.

După invazia rusă în Ucraina, Brazilia a refuzat să furnizeze armament Kievului sau să aplice sancţiuni împotriva Rusiei şi a preşedintelui Vladimir Putin, reaminteşte AFP. Preşedintele brazilian a condamnat agresiunea, dar a afirmat de mai multe ori că răspunderea pentru conflict este împărţită.

Lula da Silva trebuia să se întâlnească cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, la reuniunea G7 de la Hiroshima, însă evenimentul nu a mai avut loc din cauza nepotrivirii agendelor celor doi şefi de stat. Liderul de la Kieva a declarat atunci că preşedintele brazilian este cu siguranţă „dezamăgit”; acesta a replicat că nu este dezamăgit, ci „contrariat”.

În 11 septembrie, Lula da Silva a declarat că justiţia din ţara sa este cea care trebuie să decidă dacă Putin, pe numele căruia Curtea Penală Internaţională a emis un mandat de arestare, va fi reţinut în caz că se prezintă la summitul de la Rio de Janeiro din 2024. El a revenit astfel asupra unor afirmaţii anterioare despre subiect.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: