Rareş Bogdan: A fost tare greu de obţinut, dar TVA generală nu creşte!

RaresBogdan
Sursa foto: INQUAM / George Calin

Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan spune despre măsurile fiscale incluse în pachetul de asumare a răspunderii că a fost tare greu de obţinut, dar TVA generală nu creşte.

„Preferam ca Ordonanţa privind noul regim fiscal să lipsească, dar ne consolăm cu ideea că faţă de varianta propusă acum 3 luni, nu este atât de distrugătoare”, a transmis europarlamentarul, el arătând că au reuşit, cu eforturi uriaşe, să păstreze cota unică de impozitare la 16%, iar cota generală de TVA rămâne 19%, în timp ce Comisia cerea creşterea cu 1 punct procentual la fiecare 6 luni.

„A fost tare greu de obţinut, dar TVA generală nu creşte! Preferam ca Ordonanţa privind noul regim fiscal să lipsească, dar ne consolăm cu ideea că faţă de varianta propusă acum 3 luni, nu este atât de distrugătoare. A fost nevoie de calcule, de argumente fără dubiu, cert este că am reuşit, cu eforturi uriaşe, să păstrăm cota unică de impozitare la 16%, iar cota generală de TVA rămâne 19% (Comisia ne cerea creşterea cu 1 punct procentual la fiecare 6 luni)”, spune prim-vicepreşedintele PNL pe Facebook.

Rareş Bogdan arată că, „în linii mari, vorbim de reducerea cheltuielilor statului, creşterea veniturilor bugetare şi combaterea evaziunii fiscale, impactul cumulat ajungând la 22 miliarde de lei”.

„Avem un angajament în faţa Comisiei Europene, angajament care ne permite accesul la banii din PNRR şi celelalte linii de finanţare europene. Fără ele, punem stop investiţiilor şi rămânem la acelaşi nivel de trai, cu aceeaşi infrastructură etc”, spune Rareş Bogdan, citat de News.ro.

Prim-vicepreşedintele PNL prezintă şi câteva măsuri: plata în România a impozitului realizat de marile companii, TVA de 5% pentru energie (gaze, curent, energie termică, lemne de foc), scad cheltuielile cu aparatul birocratic: reducerea cu 25% a nr. secretarilor de stat şi cu 50% a consilierilor de la cabinetelor şefilor din administraţia locală, desfiinţarea a 204.000 de posturi vacante în ministere şi instituţiile publice, dispare funcţia de şef de birou, se reduce nr. de funcţii de conducere de la 12% la 8%.

Rareş Bogdan mai spune că „în companiile de stat: se reduce numărul consilierilor, adjuncţilor, al tuturor funcţiilor de conducere; se limitează indemnizaţiile membrilor CA la maximum 3 salarii brute, iar componenţa CA-urilor este de asemenea diminuată; tot aici: criterii de performanţă şi diurnă ca restul lumii”.

„TVA 19% pentru produsele cu conţinut ridicat de zahăr (excepţie: biscuiţi şi cozonac), TVA la cărţi şi evenimente culturale rămâne 5%, impozitul pe dividende va fi 8%. Nu va fi suprataxată proprietatea cumulată, rămâne un 0,3% pentru imobile individuale care depăşesc 500.000 de euro. Majoritatea facilităţilor pentru Construcţii, Agricultură şi IT rămân. Rămâne pragul de 500.000 de euro la microîntreprinderi şi este eliminat pragul de 30% pe profitabilitate (discriminatoriu, periculos). Faptul că n-am reuşit să eliminăm creşterea de la 1 la 3% a imp. pe cifra de afaceri la microîntreprinderile cu afaceri între 60.000 şi 500.000 de euro este o mare neîmplinire, dar repet, faţă de varianta iniţiale, această OUG este mai puţin nocivă”, enumeră europarlamentarul.

„Se instituie impozit pe cifra de afaceri peste 50 de milioane la companii care nu au declarat profit în ultimii 3 ani. NU e un impozit adăugat pentru cei care achită impozit pe profit, ci se aplică după deducerea investiţiilor. Prag pentru impozitul la profesiile liberale (alternativa era fără prag şi ar fi fost afectate 268.000 de persoane). Plafonarea CASS la PFA-uri. Facilităţi fiscale pentru investiţiile directe de peste 50 milioane de euro. Pentru instituţiile autonome aflate în coordonarea parlamentului – taxă de 80% din rezultatul net, limitarea salariilor şefilor, cheltuieli ca în sistemul public, anularea posturilor vacante. Salariul minim brut pe ţară garantat în plată creşte la 3300 de lei din oct. 2023”, mai spune Rareş Bogdan despre conţinutul pachetului de măsuri fiscale.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: