Rotativa guvernamentală. „Discuțiile referitoare la portofolii se poartă mai mult pe holuri”

Rotativa Guvernamentală
Rotativa Guvernamentală. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Invitată la „Puterea Știrilor”, deputata PSD Mirela Adomnicăi a spus că rotativa guvernamentală va avea loc „după ce se va soluționa greva profesorilor” și că „certitudinea pe care o avem acum este că va fi un guvern mai suplu, doar cu 18 portofolii”. Despre greva generală din educație, deputata PSD a declarat că „liderii de sindicat nu se pot întoarce în rândul celor pe care îi reprezintă fără revendicări acceptate și care să mulțumească și profesorii”.

PS News: Această rotativă, ca să ne lămurim, va avea loc până la sfârșitul lunii iunie?

Mirela Adomnicăi: După ce se va soluționa greva profesorilor.

PS News: Cu negocierile pe ministere cum a rămas până la urmă? Rămâne Partidul Social Democrat cu portofoliul de la transporturi?

Mirela Adomnicăi: Vă spun sincer, discuțiile referitoare la portofolii se poartă, dacă vreți mai mult, pe holuri și la celelalte discuții chiar n-am acces.

PS News: Intenționează Partidul Social Democrat să negocieze altceva față de ceea ce s-a stabilit inițial în acest protocol de colaborare?

Mirela Adomnicăi: În politică niciodată nu spui niciodată. Ca atare, referitor la discuțiile pe portofolii, certitudinea pe care o avem acum este că va fi un guvern mai suplu, doar cu 18 portofolii și se va găsi și aici fumul acela alb care trebuie să iasă până la urmă ca să intrăm într-o stare de normalitate a guvernării.

PS News: Rămâne și UDMR la guvernare?

Mirela Adomnicăi: De preferat este să mergem împreună în aceeași formulă, dacă vreți, de parteneriat în coaliție, cu o formulă de repartizare a portofoliilor agreată printr-un consens de către cele trei formațiuni politice.

PS News: Există informații cum că la PSD s-ar dori alegeri anticipate pentru că stați foarte bine în sondaje. Cum comentați?

Mirela Adomnicăi: Alegerile anticipate ar complica foarte mult lucrurile acum, iar pe de alte parte vă spun că și procedura constituțională de declanșare a lor este foarte complicată și indiferent ce își dorește, asta nu înseamnă că ne dorim, dar indiferent ce își dorește orice formațiune politică raportat la anticipate, indiferent dacă este la guvernare sau în opoziție, ultimul cuvânt îl are președintele Iohannis.

PS News: Președintele Iohannis trebuie să dea și noul premier. Să vedem dacă îl refuză sau îl acceptă pe viitorul premier. Aveți emoții?

Mirela Adomnicăi: Sincer, singurele emoții pe care le am la ora asta este cât de mult se prelungește în defavoarea copiilor această grevă. Aici este emoția mea, pentru că s-a creat o așteptare foarte mare și inclusiv liderii de sindicat nu se pot întoarce în rândul celor pe care îi reprezintă fără revendicări acceptate și care să mulțumească și profesorii. Așteptarea care s-a creat în stradă este foarte mare. De aceea trebuie multă înțelepciune și diplomație în gestionarea unei situații de conflict care dăunează și unor victime colaterale, pe lângă cei care sunt acum în negocieri.

PS News: Deci nu vă temeți de faptul că președintele Klaus Iohannis ar putea să refuze un premier din partea Partidului Social Democrat, chiar dacă protocolul stabilește altceva. Cum ați spus și dvs. este atributul președintelui să numească noul premier.

Mirela Adomnicăi: Are și o mare responsabilitate, astfel încât nu își dorește și înțelege mai bine decât oricine că nu e nevoie de o criză politică acum în România.

Greva profesorilor. Cel mai mare protest al profesorilor din ultimii ani.

Câteva mii de persoane au participat la cel mai mare protest al profesorilor din ultimii ani. Au participat persoane din mai multe judeţe. Sindicaliştii care au participat în data de 30 mai la negocieri cu reprezentanţii Guvernului susţin că acestea au eşuat şi că acţiunea de protest va continua.

Mii de persoane s-au adunat în Piaţa Victoriei în cea ce este cel mai mare protest al profesorilor din ultimii ani. Profesorii au protestat şi la Cluj, Timişoara, Drobeta Turnu Severin.

Manifestanţii din Bucureşti au mers în marş spre Palatul Cotroceni, iar liderii de sindicat au fost primiți de preşedintele Klaus Iohannis la discuții.

Autor

  • Robu Andreea-Mădălina

    Licențiată în Relații Internaționale și Studii Europene și absolventă a două programe de master: Relații Internaționale, Politică Externă și Managementul Crizelor; Diplomație Cultură și Relații Internaționale. Pasionată de domeniul politic și diplomatic, fiind dornică să contribuie la o presă de calitate.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: