Cătălin Drulă, președintele USR, este în centrul unui scandal în partid, după ce a publicat lista pentru alegerile europarlamentare. Mai mulți USR-iști acuză că a fost distrusă democrația din partid, iar Biroul Național face ce vrea fără să-i consulte pe ceilalți membri, arată un document intrat în posesia PS News.
USR a prezentat lista cu politicienii care vor candida la alegerile europarlamentare din iunie 2024. Lista este deschisă de Elena Lasconi, primarul din Câmpulung Mușcel, pe locul 2 se află Dan Barna, pe 3 Vlad Voiculescu, fostul ministru al sănătății, și pe 4 europarlamentarul Vlad Botoș.
Un document intrat exclusiv în posesia PS News arată că mai mulți membri USR sunt nemulțumiți că aceste nume au fost alese fără să fie consultat partidul, iar decizia s-a luat în Biroul Național. Grupul Drulă-Barna-Ghinea a impus o dictatură în partid și cine nu e de acord cu ei riscă să fie exclus.
USR-iștii nemulțumiți de dictatura lui Drulă au făcut o petiție online prin care cer ca viitorii candidați la alegerile europarlamentare să fie aleși cu votul membrilor de partid, nu impuși de conducerea de la București.
„Prin această petiție dorim să ne exprimăm îngrijorarea, și totodată nemulțumirea cu privire la decizia Biroului Național din cadrul ședinței care a avut loc în data de 15 Septembrie 2023. (…) Nu ne luați dreptul de vot! Nu aveți acest drept, chiar dacă puteți!”, scriu USR-iștii revoltați de acțiunile lui Cătălin Drulă.
Cu ranga în partid
Cătălin Drulă a impus o politică dură în interiorul partidului, ajungând în situația de a exclude pe oricine nu este de acord cu conducerea centrală. În ultimii ani, mai mulți membri USR au fost suspendați sau excluși din partid doar pentru simplul fapt că nu au fost de acord cu deciziile grupului Barna-Drulă-Ghinea.
„Adevăratele decizii ale USR se iau într-o cameră închisă, în care nu aude nimeni ce se întâmplă. Cea mai mare parte a membrilor e ignorată de la discuțiile importante”, declara deputatul Andrei Lupu, care între timp a trecut la REPER, partidul lui Cioloș.
Dan Barna, Cristian Ghinea și Cătălin Drulă s-au impus la conducerea USR încă din 2017, când au preluat partidul de la Nicușor Dan. Dan Barna a devenit, în ultimii ani, unul dintre cei mai antipatici politicieni români, mai ales după declarațiile că „ieșirea din criză (n.r. criza politică din toamna lui 2021) nu este mandatul USR”.
Toți oamenii lui Drulă
Dan Barna nu a avut niciun rezultat în politica românească, dar a reușit să obțină două mandate de parlamentar și unul de vicepremier în guvernul Cîțu. Acesta a fost impus pe lista pentru europarlamentare doar pentru simplul fapt că face parte din grupul care decide cine candidează și cine nu.
Vlad Voiculescu, locul 3 pe lista pentru europarlamentare, este și el unul dintre liderii USR, controlând organizația București. De asemenea, oamenii protejați de Vlad Voiculescu la conducerea Administrației Spitalelor București au ajuns să fie arestați de DNA pentru luare de mită de 80.000 de euro. Din al doilea mandat al lui Voiculescu la Ministerul Sănătății, în 2021, rămân doar amintirile cu zecile de pacienți morți în incendiile din spitale.
Vlad Botoș mai vrea un mandat de europarlamentar, deși nimeni nu știe ce studii are acesta. De 4 ani este în Parlamentul European și niciodată nu și-a publicat CV-ul. USR vorbește de transparență, însă aceasta se aplică doar când e vorba de ceilalți. Botoș nu respectă nici măcar criteriile interne ale partidului pentru a candida la alegeri – depunerea unui CV.
Elena Lasconi, primarul din Câmpulung, are rolul de a fi locomotivă pentru lista pregătită de Cătălin Drulă. În cazul ei, lucrurile sunt mai complicate: ori Lasconi a devenit o amenințare internă pentru grupul Drulă-Barna-Ghinea și atunci aceștia o trimit în Parlamentul European, care e un exil politic; ori Lasconi candidează doar pentru a mobiliza o parte din electorat, pentru a păcăli votanții că USR se schimbă. În ambele cazuri, Lasconi va dezamăgi electoratul USR: dacă acceptă fotoliul din Parlamentul European, oamenii din Câmpulung vor rămâne fără primar și au votat degeaba USR în 2020; dacă va candida și va refuza fotoliul din Parlamentul European, atunci votanții USR vor vota degeaba la alegerile europarlamentare din iunie 2024.
Autor
-
Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News