”Știm că în ultimii ani domnul Johannis a facut înțelegeri cu PSD și Voiculescu”.
Candidatul independent la alegerile prezidențiale din acest an, Monica Macovei, a vorbit într-un interviu acordat PSnews despre prioritățile sale politice în următoarea perioadă.
Care sunt motivele care au determinat-o să intre în bătălia pentru Cotroceni, ce a determinat-o până la urmă să părăsească PDL, dar și cum îi vede pe adversarii din campania electorală din această toamnă. Ar accepta o dezbatere televizată cu Elena Udrea? Dar cu Iohannis sau Ponta? Ce atribute le oferă principalilor contracandidați? Poate coabita cu Victor Ponta? Cum trebuie să fie premierul cu care ar colabora Monica Macovei? Răspunsuri la toate aceste întrebări regăsiți în interviul de mai jos.
Reporter: În primul rând vreau să ne precizați care au fost principalele motive care v-au determinat să candidați la Președinția României?
Monica Macovei: M-am uitat atent la ceilalți candidați de dreapta și niciunul nu m-a convins. Niciunul nu are o viziune pentru Romania, nu este capabil să schimbe țara și viața oamenilor, niciunul nu este capabil să oprească hoția din banii noștri și nici să susțină aplicarea egală a legii și anti-corupția, niciunul nu poate sau nu vrea să ne mențină pe direcția Vest, în principal parteneriatul cu SUA, esențial pentru securitatea României. România trebuie să meargă înainte și nu să se întoarcă cu 20 de ani înapoi. Acesta este scopul meu. De aceea am luat decizia să candidez. Sunt mai bună decât ei.
Am intrat în această competiție ca să scot România din mlaştina în care se afundă pe zi ce trece. Toate partidele au fost la putere, în toate combinațiile posibile, și am ajuns aici, la mlaștina în care se fac afaceri transpartinice, se fură din banii noștri, se fac înțelegeri oculte între politicieni și toate duc la sărăcirea poporului.
Obiectivul meu este să intru în al doilea tur de scrutin și să câștig în fața candidatului PSD. Nu am nicio înțelegere cu niciun partid, astfel de afirmații apărute în spațiul public nu sunt reale.
Eu mă adresez tuturor celor care vor sa scoată Romania din mâinile politicienilor corupți. Ei au împărțit țara, eu vreau să împart dreptate. Vreau să folosim banii pierduți prin corupție și fraudă pentru investiții într-o economie sănătoasă, care să creeze locuri de muncă, să fie investiți în educație sau sănătate.
Eu cred că România este o țară profund bună, cu oameni cinstiți și corecți. Vreau să construiesc împreună cu acești oameni un stat în care demnitarii să nu mai fure, funcționarii să nu mai ia șpagă, oamenii să nu mai fie umiliți la ghișee. Îmi doresc o Românie în care administrația este eficientă, rapidă, fără cozi, și civilizată. Un stat care își respectă propriii cetățeni. Un stat în care nu se mai „moare cu dreptatea în mână”.
Și mai este ceva: de 25 de ani, mulți români au votat negativ, au dat un vot împotriva cuiva, și nu pentru ceva. Vreau să schimb acest lucru. Vreau să îi determin pe români să vină la vot și să fie un vot pozitiv, pentru mine, pentru proiectul meu care este și al lor. Vreau o României a noastră, o construcție solidă, pe care oamenii și-o asumă. Pentru că au participat la ea.
Mă bazez pe toți cei care își doresc o Românie cu dreptate pentru toţi, cu politicieni cinstiți, fără corupție în educație și în sănătate, fără clientelism politic, cu o economie solidă și corectă, care să genereze locuri de muncă.
Reporter: Care considerați că vă sunt atuurile în lupta prezidențială din acest an? Dar minusurile?
Monica Macovei: Atuurile sunt realizările mele și viziunea mea pentru România. Eu am ce le arăta românilor ca rezultate profesionale. Am creat instituții importante. Un exemplu este DNA. Am fost cel mai eficient europarlamentar român din mandatul 2009-2014. Eu singură am lucrat și negociat 40 de legi care au fost adoptate de Parlamentul European, mai mult decât toți europarlamentarii PSD și PNL la un loc. Despre asta vorbim: despre lucruri și proiecte pe care am demonstrat deja că putem să le facem. Eu vreau să devin preşedinte pentru România, nu pentru un partid sau grup de interese.
Candidatura independentă este un alt atu, pentru că a venit vremea unui președinte independent de interesele partidelor politice. Sunt convinsă că românii merită un Președinte al lor, nu un Președinte al partidelor.
Sunt singurul om care, în 25 de ani, le dă, în mod real, această șansă. Un președinte care să fie cu adevărat independent de partide, așa cum spune Constituția, un președinte care să apere interesele cetățenilor, un președinte care să garanteze interesele naționale ale României alături de partenerii noștri din NATO.
Un alt atu este politica externă, am făcut și fac politică externă cu succes, și ca ministru al Justiției, și ca europarlamentar.
Sunt singurul candidat credibil care duce țara spre Vest, care menține axa România-Statele Unite și NATO. Fără SUA și UE, România ar fi fost acum în situația Ucrainei, sub invazie rusească. Nu vrem să întoarcem țara înapoi cu 20 de ani. Nu vrem modelele politice din China și Federația Rusă. Vrem în Occident și vă garantez că din funcția de Președinte al României voi păstra țara pe această direcție, așa cum vor românii din țară și din diaspora.
Sunt singurul candidat credibil în lupta cu corupția și pentru aplicarea egală a legii. Nu mai vreau ca în România „să se moară cu dreptatea în mână”.
Plec în aceste alegeri aparent singură şi ştiu ca va fi greu, unii îmi spun că e imposibil, dar sunt convinsă că românii vor vedea adevărul şi importanţa momentului şi mă vor urma. Am ales să candidez independent. Nu am în spatele meu o maşinărie de partid sau o coaliţie de partide care să mă susţină.
Contez însă pe voturile oamenilor care nu mai suportă nedreptatea, minciuna şi hoţia, care vor să construiască frumos şi cinstit o ţară pentru ei și copiii lor. Ei sunt forţa mea, pentru ei lupt şi știu că împreună putem schimba România. Amîntâlnit oameni care spun că vor să mă voteze, dar că nu cred că am șanse, pentru că nu am o mașinărie de partid în spate. Eu le spun tuturor: șansa mi-o dă votul fiecăruia dintre voi. Puterea mea sta în votul vostru. Aveți încredere și veniți lângă mine.
Reporter: Tocmai ați decis să părăsiți PDL, partid care, în momentul de față, este într-o alianță politică pre-electorală cu PNL și împreună susțin candidatura lui Klaus Johannis. Dumnevoastră ați decis să candidați ca independent, gest care exprimă în definitiv o nemulțumire față de candidatul susținut de PNL și PDL. Până la momentul demisiei din PDL, ați luat vreun moment în calcul faptul că ați putea să fiți exclusă?
Monica Macovei: Mi-am dat demisia din PDL. A fost o decizie gândită îndelung, nu a fost un gest făcut în pripă. Cred că ceea ce se întamplă astăzi cu PDL este greșit. Ultimele decizii ale liderilor PDL au indus multă confuzie. Nu am înțeles, de pildă, de ce PDL nu poate avea propriul candidat la alegerile pentru funcția de președinte. Mulți membri și simpatizanți mi-au pus această întrebare: “cu ce suntem noi mai prejos decât PNL?”, “de ce nu putem susține un candidat al nostru pentru alegeri ?”
Și eu mi-am pus aceleași întrebări și nu am găsit un răspuns.
PDL s-a trezit cu un candidat pe care nu îl cunoaște, nu îi știe proiectele pentru România și, după cum singur a spus, este “din alt film”. Este un candidat în care mulți dintre noi nu cred. Toate aceste schimbări s-au întâmplat peste noapte.
Știm că în ultimii ani domnul Johannis a facut înțelegeri cu PSD și Voiculescu, a fost chiar premierul lor desemnat. Astăzi li se cere membrilor PDL să-l voteze pe Johannis pentru că reprezintă dreapta. Domnul Johannis nu a dovedit că reprezintă dreapta și nici că apără legea sau că este împotriva corupției.
Nu plec fără regrete, este greu pentru că ştiu că sunt mulţi oameni buni acolo şi mă despart acum de vechi prieteni, împreună cu care am dus bătălii grele. Vreau însă să-i asigur pe toți oamenii buni din PDL că rămân cu sufletul alături de ei. Sper că și ei mă vor susține în bătălia pe care o duc în această toamnă.
Reporter: Există informații , atât din zona PDL, cât și din partea PNL, care indică faptul că nu ați fi fost exclusă în cadrul PDL deoarece ați fi avut potențial să deveniți o soluție pentru Alianța Creștin Liberală, în cazul în care Klaus Johannis ar fi declarat incompatibil de către ANI? Cum comentați o astfel de ipoteză?
Monica Macovei: Eu nu fac parte din niciun astfel de scenariu. Eu candidez independent, și nu din partea vreunei forțe politice. Semnăturile pentru candidatura mea se strâng în calitate de candidat independent. Gândiți-vă numai la acest lucru și veți înțelege ușor că oamenii sunt induși în eroare de astfel de scenarii nereale: din punct de vedere legal, ca să candidezi din partea unui partid sau alianțe politice sau electorale, pe formularul de semnături trebuie să apară acest lucru. Pe formularul meu de semnături scrie clar “candidat independent”.
Reporter: Credeți că Klaus Johannis va fi declarat incompatibil de către Agenția Națională de Integritate ?
Monica Macovei: Decizia instanței nu este cunoscută acum, prin urmare nu ştiu ce se va întâmpla cu procesele lui, dacă le va câştiga sau pierde. Aceasta este problema ACL. Din punctul meu de vedere, PDL nu trebuia să rişte să susțină în alegeri un candidat vulnerabil şi care în 2009 a fost propus de PSD și Voiculescu ca premier. În plus, nu a prezentat încă nicio viziune pentru România și nu știu ce vrea să facă el cu România. Vom vedea dacă va reuși să explice ceva în campanie.
Reporter: În cazul în care ajungeți președinte al României, care ar fi primele 3 măsuri/ demersuri pe care le-ați iniția?
Monica Macovei: Eu îmi propun, ca preşedinte, „imposibilul” – vreau ca în 10 ani să reproiectez şi să reconstruiesc complet sistemul politic şi instituţional, pentru ca România să iasă din mlaştina în care se afundă din ce în ce mai rău.
România nu mai poate aştepta îmbunătăţiri graduale, ţara este sugrumată şi moare, uitaţi-vă pe cifre, cu emigraţia masivă a tinerilor şi scăderea natalităţii (acum am ajuns la cea mai mică natalitate din 1945 până în prezent). Oamenii s-au săturat să aştepte şi au votat cu biletul de avion. Alţii trăiesc în nesiguranţă şi nu se încumetă să aibă copii. Rezultatul e că am pierdut 3 milioane de oameni în 20 de ani şi vom mai pierde încă 7 milioane până în 2060. E timpul să oprim declinul.
Deşi nu are atribuţii executive, preşedintele poate împinge lucrurile în direcţia corectă. Şi dacă va avea poporul de partea sa, se va forma un tăvălug al reformei. Nimeni nu ne va putea sta în cale. Nu ne vom împiedica de bişniţarii care conduc azi politica şi statul. Și nu uitați că președintele promulgă sau nu bugetul țării și alte legi.
Am o viziune pentru România. În primul rând, vreau ca fiecărui om să i se facă dreptate. Dreptatea înseamnă justiție în toate domeniile – vreau dreptate în educație, dreptate în sănătate, dreptate în economie, dreptate şi în justiţie. De pildă, în economie, acest lucru înseamnă competiții corecte, înseamnă reducerea birocraţiei, măsuri care să atragă investitori şi să creeze locuri de muncă.
Sănătatea va fi unul din domeniile cheie pentru mine. Mă uit şi văd că rămânem fără medici, salariile sunt de mizerie, iar spitalele publice sunt în degradare, bolnavilor de cancer li se taie tratamentul pentru că guvernul foloseşte banii oamenilor ca să dea şpăgi, contracte cu statul primarilor care pregătesc găleţi sau amicilor proprietari de televiziuni. Cine va avea grijă de copiii noştri, de bătrânii noştri peste câţiva ani? Pierdem 3.000 de medici pe an, în 10-12 ani rămânem complet descoperiţi. Vreau ca doctorii și profesorii să muncească în România, să fie bine plătiți, în loc să fie nevoiți să plece din țară pentru un trai decent. Trebuie să aibă un trai decent și în România, trebuie să îi respectăm.
Sănătatea e o problemă strategică şi nu voi lăsa lucrurile să mai meargă aşa, voi aduna experţi români şi internaţionali şi vom face un plan de redresare, iar dacă guvernul nu va dori să-l pună în practică, le vom zgâlţâi scaunele până când vor cădea de pe ele. Românii s-au săturat de guvernanţi nepăsători care rânjesc pe la televizor, în timp ce oamenii suferă. Nu pot să înţeleg cum Ponta doarme noaptea când acţiunile lui ca prim-ministru distrug viaţa atâtor oameni. De exemplu, acum nu mai sunt bani pentru medicamente pentru bolnavii de cancer și SIDA.
Apoi, preşedintele are atribuţii în politica externă și definirea relațiilor internaționale, mă refer la parteneriatele strategice ale României: Statele Unite și Uniunea Europeană. Relațiile internaționale influențează încrederea investitorilor străini mari, puternici, care creează locuri de muncă, venind în România. Guvernul actual e complet compromis, atât în Europa, cât şi in SUA – toată lumea ştie că este corupt și incompetent, iar România este marginalizată. Simt acest lucru în primul rând românii care lucrează în Vest, mulţi dintre ei se confruntă cu imaginea proastă de ţară coruptă şi săracă din care provin.
Reporter:Ce teme ar trebui să fie dezbătute cu prioritate de către prezidenţiabili în această campanie electorală?
Monica Macovei: Cele care îi interesează pe români: locuri de muncă, educație, sănătate, justiție pentru toți, confiscarea banilor corupților. Eu merg prin ţară, ascult oamenii şi agenda candidaților trebuie să fie agenda lor. Acolo trebuie să aducem soluţii, nu vorbe şi promisiuni deşarte. Intrigile politice nu sunt pe agenda oamenilor, toţi sunt scârbiţi de politicieni şi cred că sunt toţi o apă şi un pământ. Vă spun însă că am întâlnit oameni buni în partide, în ONG-uri, în universităţi, în orașe, în sate, peste tot, şi dacă sunt adunate toate forţele binelui din ţară, se va putea urni o reforma reală, radicală şi vom duce ţara pe drumul cel bun, vom repune Romania pe roţi.
Reporter: Dacă ar fi să vă detașați de poziția de candidat la președinția României și să comentați din postura de cetățean, ne puteți spune ce alt candidat ar fi o soluție pentru România?
Monica Macovei: V-am spus, m-am uitat cu atenție și niciun alt candidat nu m-a convins că va duce România înainte și nu înapoi cu 15-20 de ani. A fost momentul în care am decis să candidez. Ponta şi PSD sunt acum un real pericol. Ar fi o ruşine pentru România să iasă Ponta preşedinte, un pericol de anulare a brumei de reforme care s-a mai făcut şi probabil ar urma o luptă dură pentru salvarea a ce se mai poate salva. Cât despre Johannis, nu l-am văzut apărând legea, statul de drept ori susținând anti-corupția, și nici exprimând vreo viziune pentru România.
Reporter: Puteți nominaliza un atribut principal pentru fiecare dintre candidații la prezidențiale? Victor Ponta? Klaus Johannis? Călin Popescu Tăriceanu? Elena Udrea?
Monica Macovei: Ponta – hoția și falsitatea. Johannis – scoică goală. Tăriceanu- inconsistenţa. La doamna Udrea nu am nimic de spus.
Reporter: Aveți un model politic de pe scena internațională care vă inspiră?
Monica Macovei: Am principii și valori în care cred. Și pe care le-am regăsit, de-a lungul timpului, la alți lideri politici sau de opinie din România și din străinătate. Îi admir pe oamenii care au o viziune pentru ţara lor şi au tenacitatea de a o pune în practică în timpuri foarte complicate.
Eu vreau să redau României dreptatea, bunăstarea şi adevărul, încrederea că se poate trăi bine şi cinstit. Cred într-o Românie vie, creativă şi inteligentă, care să devină o forţă în Europa şi în lume. Este visul meu și ca mine sunt mulţi care au acest vis pentru România.
Reporter: Actuala majoritate parlamentară pare destul de închegată, chiar și dacă UDMR ar ieși de la guvernare, ceea ce înseamnă că Victor Ponta are șanse mari să rămână premier chiar dacă va pierde alegerile prezidențiale. Ați fi dispusă spre a colabora cu Victor Ponta? Cum vă imaginați că ar arata o astfel de relație de coabitare, în cazul în care ajungeți președinte al României?
Monica Macovei: Eu nu voi coabita, nu sunt de acord cu acest termen. Este vorba de o colaborare intituțională, așa cum este ea reglementată de Constituție.
Mă întrebaţi de colaborarea cu Victor Ponta după alegeri. Nu cred că are şanse să păstreze şefia partidului său după înfrângerea la vot. I-am mai văzut şi în 2009 cum l-au debarcat pe Geoană şi au venit la Cotroceni să se mute cu arme şi bagaje la guvernul Boc. Păcatul acela ne-a facut mult rău, ne-am băgat şerpii în casă. Eu voi conlucra cu oamenii bine intenţionaţi din toate partidele care vor să pună ţara pe drumul cel drept. Dacă nu mă voi înţelege cu partidele sau văd că blochează reforma, voi fi vocală, voi explica poporului și politicienilor, voi îndemna oamenii să le ceară parlamentarilor pe care i-au ales să voteze cum vor ei, alegătorii. Pot iniția referendum pentru anumite măsuri precum reforma partidelor şi finanţarea lor, unde mă aştept să opună rezistenţă structurile care controlează acum politica.
Și să nu uităm că în 2016 vor fi alegeri parlamentare, din care va rezulta un nou guvern. Voi numi numai oameni care cred în democrație, în lege și care vor să servească într-adevăr România.
Reporter: Cu cine considerați că ați putea lucra foarte bine, în interesul României, într-un tandem de tip președinte- premier?
Monica Macovei: Voi lucra bine cu cei care vor binele Romaniei. Ponta a arătat că nu vrea binele românilor. Deşi s-a căţărat la putere pe nemulţumirea populaţiei faţă de preşedintele Băsescu, promiţând marea cu sarea, el nu dă de fapt doi bani pe oameni. Doar mimează empatia. Urmăriţi-l când merge la inundaţii sau vreun dezastru, el face băşcălie cu « fă, Doina ». Când guvernul întrerupe tratamentul bolnavilor de cancer, un act criminal, el se veseleşte la şedintele de guvern. Eu spun că oamenii trebuie să fie mai atenţi, Ponta, cel care le plângea pe umăr în 2012, i-a păcălit. S-a folosit de voi, dar îl doare în cot de viaţa voastră.
Reporter: Este prima oară în istoria politică a României când două doamne, cu vizibilitate crescândă, decid să intre în cursa prezidențială și care se luptă, în mare parte, pentru același electorat. În momentul de față care este relația cu Elenea Udrea? Ați accepta o dezbatere televizată cu doamna Elena Udrea?
Monica Macovei: Accept debateri televizate cu toți contracandidații care par să conteze. Vreau o dezbatere televizată cu domnii Johannis și Ponta.
Reporter: O să vă prezentați în fața românilor într-un tandem președinte- premier?
Monica Macovei: Nu, pentru că prim-ministrul nu este ales prin vot direct. Aceasta este Constituția, trebuie să o respectăm și să nu păcălim oamenii.
Eu mă prezint în faţa românilor cu o viziune pentru țară și cu oameni pricepuți și cinstiți. Tandemul meu este cu România.
În mod sigur, doresc pentru România un premier care să fie corect, cu o viziune pentru ţară similară cu a mea. Dar rămâne ca şi românii să voteze un parlament care să propună o astfel de persoană, altfel progresul ţării va fi greu de realizat.
Reporter: Ce personalități politice sau din societatea civilă v-ar putea ajuta sau v-ar plăcea să vi se alăture în campania pentru prezidențiale?
Monica Macovei: Veți vedea în zilele următoare mulți lideri ai societății civile care mă susțin. Nu vreau să stric această surpriză. Uşa e deschisă pentru toţi oamenii cu intenţii bune, care doresc să ajute să scoatem România din mlaştina în care se afundă. Sper să vină alături de mine oameni din toate categoriile sociale şi din toate ideologiile politice dacă sunt de bună credinţă – acum nu e momentul să ne certăm dacă să zugrăvim casa în nuanţe de roz sau albastru, avem de făcut lucrări radicale la fundaţie, altfel se dărâmă peste noi.
Reporter: Aveți ceva să vă reproșați în cariera politică?
Monica Macovei: Am convingeri, principii și loialități. Acestea m-au condus și în cariera politică și, din acest punct de vedere, nu am ce să îmi reproșez. Ba mai mult, nu mă gândesc nicio clipă să renunț la convingerile, principiile și loialitățile mele.
Reporter: Cum va arăta România dacă dumneavoastră o să ajungeți la Cotroceni ?
Monica Macovei: O România prosperă, cinstită, vie, educată, sănătoasă şi cu oameni fericiți.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News