Experții europeni inspectează canalul Bâstroe, la finalul săptămânii

Într-un briefing de presă la Comisia Europeană, purtătorul de cuvânt responsabil cu agricultura și comerțul, Miriam Garcia Ferrer, a anunțat că o comisie va inspecta, din nou, regiunea Dunării, la finalul acestei săptămâni. Experții europeni vor să verifice coridorul de transport al cerealelor din Ucraina.

Comisia rămâne ancorată în împlinirea obiectivului de a ajunge la 4 milioane tone transportate pe acest coridor al solidarității.

Într-adevăr, o echipă de experți ai Comisiei se va deplasa în regiunea Dunării, pentru a verifica acest coridor, la sfârșitul acestei săptămâni, condusă de domnul Michael Hager, șeful de cabinet al lui Valdis Dombrovskis. Și acolo vor avea șansa să viziteze la fața locului, coridorul, și să vadă care sunt opțiunile de îmbunătățire a capacității. Așa că rămânem, în continuare, cu obiectivul de a îmbunătăți până la 4 milioane pe acest coridor, a precizat purtătorul de cuvânt

În prezent, experții Comisiei discută cu statele membre despre felul în care se poate îmbunătăți capacitatea de transport a benzilor de solidaritate.

Întrebată dacă această „îmbunătățire a capacității” include canalul Bâstroe și unele operațiuni pe acest canal al Dunării, purtătoarea de cuvânt a răspuns că sunt „mai mulți factori care intră în joc”.

De exemplu, unul dintre ele este depozitarea, așa cum ați menționat, transportul, dar este vorba și de controale, pentru că ceea ce am observat este că, uneori, controalele durează prea mult, așa că trebuie să le îmbunătățim, să fie mai eficiente și să fie făcute mai repede, astfel încât să nu rămână mult timp în graniță. Deci, este o întreagă gamă de măsuri pentru a ne asigura că produsele pot tranzita fluent prin aceste coridoare.

Reamintim că Platforma comună de coordonare a fost înființată pentru a sincroniza eforturile Comisiei cu cele ale Bulgariei, Ungariei, Poloniei, României și Slovaciei și ale Ucrainei, cu scopul de a îmbunătăți fluxul comercial dintre UE și Ucraina, inclusiv tranzitul produselor agricole, de-a lungul coridoarelor.

Vicepreședintele executiv Valdis Dombrovskis conduce acest proces la nivel politic. O primă întâlnire de lansare a acestei platforme de coordonare a avut loc la nivel tehnic pe 2 iunie. Până în prezent au fost 7 întâlniri, conform Comisiei.

Citește mai mult pe www.gandul.ro

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: