Fechet spune că va participa la forumul de la Dubai şi că delegaţia României e mai puţin numeroasă decât a altor state

Mircea Fechet
Sursă foto: Facebook / Mircea Fechet

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, spune că va participa, în perioada 8-11 decembrie, la Conferinţa Statelor parte la Convenţia Cadru a Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP28), care se va desfăşura în Dubai.

El a menţionat, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria, că Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor asigură secretariatul pentru participarea la COP 28.

„Reamintesc faptul că în 2015, printr-un acord istoric, la Paris, a fost semnat celebrul Acord pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, cu speranţa păstrării creşterii temperaturilor medii anuale cu mai puţin de 1,5 grade celsius. De altfel, mă bucur să aflu că şi preşedintele României, la fel ca majoritatea preşedinţilor tuturor statelor lumii, participă şi conduce delegaţia României la COP 28. Bineînţeles că şi eu voi participa personal la COP, la fel cum foarte mulţi miniştri ai Guvernului României şi-au manifestat intenţia de a participa. Pentru că acolo nu se discută doar despre mediu, nu se discută doar despre schimbări climatice, ci se discută întreaga politică orizontală pe care ne-o propunem, lucruri care afectează atât domeniul energiei, domeniul sectorului de transporturi, domeniul agriculturii”, a precizat Fechet.

El a adăugat că delegaţia României, „spre deosebire de delegaţiile altor state membre, va fi una mai puţin numeroasă”. Astfel din delegaţia statului Israel vor face parte 1.000 de persoane. Potrivit lui Fechet, delegaţia română va include cel mult 10-15 persoane.

„O să avem o delegaţie care probabil că nu o să depăşească 10-15 persoane la nivelul Guvernului, la nivelul întregului Guvern. (…) Atunci când mi s-a solicitat, în calitate de ministru, lista persoanelor participante, am ţinut cont să facem o economie de bani, să nu participăm cu o delegaţie la fel de numeroasă ca în alţi ani şi, dacă îmi amintesc bine, cred că delegaţia Ministerului Mediului va fi compusă din patru sau din cinci persoane. Vă reamintesc că la COP există, pe parcursul celor trei săptămâni în care se desfăşoară acest mare eveniment mondial, există mai multe segmente. Primul segment este destinat şefilor de stat, al doilea segment este cel ministerial şi al treilea segment este legat de participarea la nivel tehnic; tehnicul, bineînţeles, asigurând participarea la toate şedinţele”, a spus Fechet.

Preşedintele Klaus Iohannis va participa, în perioada 2-4 decembrie, la cea de-a 28-a Conferinţă a Statelor parte la Convenţia Cadru a Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP28), care se va desfăşura în Dubai, Emiratele Arabe Unite, a anunţat Administraţia Prezidenţială.

Potrivit sursei citate, reprezentarea la COP28 este una la cel mai înalt nivel, până în prezent peste 140 de şefi de stat şi de guvern confirmând participarea şi urmând să aibă declaraţii naţionale la Summitul Global privind Acţiunea Climatică. Intervenţiile naţionale, limitate la aproximativ trei minute de regulile ONU, având în vedere numărul foarte mare de vorbitori, vor iniţia negocierile care urmează la COP28 pe parcursul întregii Conferinţe care va dura două săptămâni şi la care sunt aşteptaţi zeci de mii de negociatori, reprezentanţi ai guvernelor, întreprinderilor, ONG-urilor şi mediului academic şi de inovare, precizează Administraţia Prezidenţială.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL