FMI: Sectorul privat trebuie să contribuie mai mult pentru combaterea schimbărilor climatice

schimbări climatice
Sursă foto: Freepik

Sectorul privat trebuie să-și asume investiții mai mari pentru combaterea schimbărilor climatice, consideră FMI avertizând că guvernele riscă datorii ridicate dacă încearcă să ajungă la obiectivele climatice cu fonduri publice

Majoritatea investiţiilor anuale de 2.000 miliarde de dolari pentru combaterea schimbărilor climatice în ţările în curs de dezvoltare necesare până în 2030 vor trebui să vină de la sectorul privat, se arată într-un raport al Fondului Monetar Internaţional, avertizând că guvernele riscă datorii ridicate dacă încearcă să ajungă la obiectivele climatice cu fonduri publice, transmite Reuters.

Finanţarea climatică va fi unul din subiectele dominante la reuniunile anuale ale FMI şi Băncii Mondiale (BM) care au loc săptămâna viitoare în Maroc, iar în două capitole din viitorul Raport de stabilitate financiară şi monitorizare fiscală globală (GFSR) se arată necesitatea de a pregăti măsurile necesare pentru ca investitorii privaţi să-şi asume povara privind schimbările climatice.

Deja finanţele guvernelor din ţările în curs de dezvoltare şi economiile emergente sunt afectate de efectele pandemiei, ale războiului din Ucraina, de secetă şi dezastre naturale.

Din investiţiile anuale de 5.000 miliarde de dolari la nivel global necesare până în 2030 pentru îndeplinirea obiectivelor de emisii nete zero, 2.000 miliarde de dolari vor trebui realizate de ţările în curs de dezvoltare şi economiile emergente.

În raportul FMI se estimează că sectorul privat va trebui să furnizeze 80% din aceste investiţii. Excluzând China, această pondere ajunge la 90%, ţinând cont de amplele resurse de stat ale Beijingului.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: