Fost prefect, reținut de DNA

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Galaţi au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reţinerea, pentru 24 de ore a inculpatului Bocăneanu Emanoil Cătălin la data faptelor prefect al județului Galați, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile concurente de:

-abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit
-sustragere sau distrugere de înscrisuri

Din ordonanţa de reţinere întocmită de procurori a reieşit că, în cauză, există date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:

Inculpatul Bocăneanu Emanoil – Cătălin, în calitate de prefect, a acordat avizul de legalitate Hotărârii Consiliului Local nr. 114/05.04.2012, prin care se aproba cererea de finanţare a FCM Dunărea Galaţi. La data de 20.06.2012, dosarul respectiv a fost cerut de inculpatul Bocăneanu Emanoil – Cătălin, prin intermediul unui funcţionar al instituţiei pe care o conducea, de la I.P.J. Galaţi şi, la aceeaşi dată, a semnat o adresă către Primăria Municipiului Galaţi, prin care această instituţie era înştiinţată de acordarea avizului de legalitate. Astfel, inculpatul Bocăneanu Emanoil – Cătălin a determinat vărsarea, în conturile FCM Dunărea Galaţi, a sumei totale de 970.000 lei în perioada august – noiembrie 2012.
Pentru a şterge urmele faptelor, acelaşi inculpat a sustras din evidenţele Instituţiei Prefectului Judeţului Galaţi adresa emisă de instituţie către I.P.J. Galaţi – Serviciul de Investigare a Fraudelor şi adresa de răspuns emisă de I.P.J. Galaţi către Instituţia Prefectului Judeţului Galaţi, precum şi procesul – verbal având ca obiect predarea – primirea dosarului depus de FCM Dunărea Galaţi la Primăria mun. Galaţi. pentru aprobarea cererii de finanţare a clubului sportiv

Inculpatului Bocăneanu Emanoil – Cătălin i s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentat, la data de 7 octombrie 2014, Tribunalului Galaţi, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Precizăm că, inculpatul a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie la data de 6 februarie 2014 (comunicatul nr. 95/VIII/3 din 6 februarie 2014), pentru fapte de corupţie săvârşite în calitate de prefect al judeţului Galaţi.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: