FOTO Mii de credincioși la pelerinajul de la Mănăstirea Nicula

Sursa foto: Manastirea Nicula/ FACEBOOK

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului de pe 15 august este importantă peste tot în lumea creștină, dar pentru transilvăneni are o semnificație aparte, mai ales datorită icoanei făcătoare de minuni de la Mănăstirea Nicula.

Procesiunea a început luni, 14 august, de la ora 12, de la Biserica Sfântul Nicolae din parcul central al orașului Gherla și a continuat pe jos până la biserica de lemn din incinta Mănăstirii Nicula.

Procesiunea a fost condusă de către ÎPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, însoțit de un sobor de arhierei, preoți și diaconi, din care va face parte și Înaltpreasfințitul Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale.

De la ora 18, pe altarul de vară al Mănăstirii a fost săvârșită slujba Vecerniei Mari și a Litiei, iar de la ora 22, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului a fost scoasă din biserică și a fost săvârșită Slujba Utreniei și Prohodul Maicii Domnului.

Credincioși Mănăstirea Nicula
Sursa foto: Mănăstirea Nicula / Facebook

Mii de credincioşi au luminat dealul din jurul lăcaşului de cult cu lumânări ţinute în mână şi într-un glas s-au rugat şi au cântat cântece dedicate Fecioarei Maria. Au făcut asta direct în faţa icoanei făcătoare de minuni, care a fost scoasă de un sobor de preoţi din biserică pentru ca pelerinii să se poate închina.

Toate aceste slujbe de priveghere au culminat cu procesiunea icoanei, care a fost în jurul orei 00.00.

Icoana Nicula
Sursa foto: Mănăstirea Nicula / Facebook

În fiecare an, în 15 august, Mănăstirea Nicula este locul în care pelerinii se adună pentru a se închina Fecioarei Maria. Obiceiul păstrat cu sfințenie de zeci de ani îi provoacă pe credincioși să purceadă pe jos, în pelerinaj, pe un anumit traseu, până la Mănăstire. Înconjurarea bisericii de lemn din centrul complexului mănăstiresc, pe coate și genunchi, e de asemenea un obicei păstrat cu sfințenie de credincioși.

În ziua praznicului, marți, 15 august 2023, de la ora 9:00, tot pe altarul de vară, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, înconjurat de un sobor de arhierei, preoți și diaconi, săvărșește Sfânta Liturghie și va rosti pelerinilor un cuvânt de învățătură.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL