Franţa – Parlamentul corsican aprobă textul reformei constituţionale pentru autonomie

Franta
Sursa foto: Pixabay

Corsica a făcut încă un pas către obiectivul autonomiei în cadrul Republicii Franceze: parlamentul regional de la Ajaccio a aprobat miercuri, cu o largă majoritate, textul unei reforme constituţionale, transmite dpa.

Urmează ca preşedintele francez Emmanuel Macron să prezinte propunerea de reformă parlamentului naţional de la Paris, .

Prevederile privind statutul autonom al insulei au fost convenite de liderii politici corsicani cu ministrul de interne al Franţei, Gerald Darmanin, în urmă cu două săptămâni, după câteva luni de negocieri. Conform acestora, Corsica va putea adapta legile adoptate la nivelul întregii republici.

Totodată, se va recunoaşte comunitatea istorică, lingvistică şi culturală corsicană, strâns legată de teritoriul respectiv, însă nu este clar dacă astfel corsicanii vor obţine beneficii concrete, aşa cum speră politicienii care îi reprezintă.

Conform dpa, majoritatea în favoarea reformei este asigurată în Adunarea Naţională a Franţei, camera inferioară a parlamentului, însă în Senat formaţiunea conservatoare majoritară, Republicanii, privesc critic cererile de influenţă sporită ale politicienilor corsicani.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: