Fumigena USR: Cum încearcă partidul lui Drulă să distragă atenția de la scandalul vaccinurilor

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

După scandalul de proporții declanșat odată cu anunțul DNA privind cercetarea fostului ministru USR – PLUS al Sănătății, Vlad Voiculescu (actual candidat USR la alegerile europarlamentare), conducerea USR a decis să se lanseze într-o ofensivă de imagine. În primă fază, liderii USR au încercat să se erijeze în judecători și s-au grăbit să-i pronunțe nevinovăția lui Voiculescu, în loc să ceară suspendarea acestuia din partid, cel puțin până la pronunțarea instanței, așa cum PNL a făcut în cazul lui Florin Cîțu și REPER în cazul Ioanei Mihăilă.

Fumigena USR: Sondajul de opinie

După ce au făcut scut în jurul lui Voiculescu, liderii USR au lansat în spațiul public un sondaj, comandat de USR, în care arată că partidul nu doar că nu a pierdut procente în ultimul timp, ci s-ar afla chiar pe locul al doilea în intenția de vot a electoratului, imediat după PSD. Concret, sondajul realizat în luna noiembrie, înaintea acuzațiilor de abuz în serviciu la achiziția vaccinurilor anti-COVID, arată că Polul Dreptei – format din USR, PMP și Partidul Forța Dreptei – ar obține un scor de 22-24% la alegerile europarlamentare.

Acest rezultat ar plasa Polul de Dreapta pe locul secund, după PSD – 26%. Pe locul 3 s-ar clasa AUR (19-21%), iar PNL ar fi pe locul 4, cu 15-16%. De remarcat că partidul SOS al Dianei Șoșoacă e creditat cu 7% din voturi, UDMR cu 3-5%, iar REPER cu 1%. Potrivit sondajului, dacă USR ar merge singură la alegerile parlamentare, rezultatele ar fi semnificativ mai slabe: ar obține doar 15-19%, pe locul patru după PSD, AUR și PNL.

Deloc întâmplător, acest sondaj a fost lansat în spațiul public la o zi după izbucnirea scandalului în care este implicat Vlad Voiculescu și pare a fi genul de fumigenă politică lansată de partidele și politicienii aflați la ananghie. Sondajul prezintă câteva discrepențe uriașe față de cvasi-totalitatea sondajelor de opinie realizate în ultima vreme. De pildă un sondaj AVANGARDE, publicat luna trecută arată că PSD s-ar clasa pe prima poziție, cu 31%, fiind urmat de PNL cu 21% și AUR cu 19%. Pentru USR ar fi votat doar 13%, pentru PMP doar 3%, iar pentru Forța Dreptei doar 1%. Cu alte cuvinte așa-zisul pol de dreapta ar fi obținut maxim 17%, ceea ce i-ar fi plasat tot pe poziția a 4-a, după PSD, PNL și AUR.

Un alt sondaj – „The Center” – realizat la începutul lunii noiembrie arăta că dacă săptămână viitoare ar avea loc alegeri pentru Parlamentul European, PSD le-ar câștiga cu 30%, PNL ar obține 20%, iar AUR ar avea 19%. PMP, REPER și Forța Dreptei nu ar face pragul. În acest sondaj USR era cotat la 14%, PMP la 3% și Forța Dreptei la 1%. Împreună făceau 18%, diferență de 1 procent față de sondajul AVANGARDE, dar polul de dreapta se clasa tot pe poziția a 4-a, după PSD, PNL și AUR.

Este cel puțin curios cum anume ar fi reușit să greșească cvasi-totalitatea caselor de sondare a opiniei publice, mai puțin casa care a realizat sondajul, la comanda USR. Explicația este mai degrabă legată de tentativa USR de a distrage atenția opiniei publice de la scandalul în care este implicat Vlad Voiculescu, candidat la europarlamentare din partea USR, și de a arăta că partidul nu suferă de pe urma sondajului, ci, dimpotrivă stă mai bine ca niciodată.

Sondajul mai are totodată rolul de justifica narativul lui Cătălin Drulă, potrivit căruia există o „conspirație” la adresa USR, prin care partidele aflate la putere, dar în declin în intenția de vot, ar încerca să saboteze USR prin astfel de „dosare politice”. Este greu de crezut însă că ofensiva de imagine lansată de liderii USR zilele acestea va avea efectul dorit de aceștia.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: