Gheorghe Flutur îl invită pe George Simion la dialog. Liderul AUR pregătește în schimb noi provocări

Gheorghe Flutur
Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Președintele Partidului Național Liberal (PNL) Suceava, Gheorghe Flutur, l-a invitat liderul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion, la o discuție constructivă privind problemele și soluțiile de dezvoltare a județului Suceava. Într-o declarație recentă, Flutur a anunțat că va fi prezent în centrul Sucevei duminică, 28 ianuarie, pentru a discuta cu cetățenii interesati despre viitorul județului.

Având în vedere intenția lui George Simion de a organiza un miting, Flutur a propus o întâlnire la ora 15:00 într-un birou din Casa de Cultură a Sindicatelor Suceava. La această discuție, ar urma să participe și alți doi colegi ai lui Gheorghe Flutur, precum și doi colegi ai lui George Simion. Scopul propunerii este de a desfășura o dezbatere civilizată și constructivă asupra problemelor și soluțiilor pentru dezvoltarea județului.

Flutur a menționat că, în aceste zile, au întâlniri similare în diferite zone ale județului, discutând prioritățile pentru anul 2024 și urgențele pentru popula’ie. De asemenea, el a subliniat că este adeptul dialogului civilizat și își exprimă speranța că prin această întâlnire vor găsi soluții benefice pentru cetățeni.

Întâlnirea este programată să aibă loc în intervalul 13:00 – 15:00 la Casa de Cultură a Sindicatelor din municipiul Suceava, iar Flutur a reiterat invitația deschisă, afirmând că așteaptă cu optimism participarea lui George Simion la discuție.

Provocările lui Simion

Reacția lui Gheorghe Flutur vine în contextul în care liderul AUR, George Simion, a lansat mai multe provocări recente la adresa liderului PNL Suceava. Mai exact, cu prilejul Zilei Unirii Principatelor Române, liderii AUR au găsit de cuviință să organizeze un protest împotriva șefului administrației județene. Alături de câteva sute de simpatizanți și membri ai acestui partid, Simion i-a solicitat demisia liderului PNL Suceava, Gheorghe Flutur.

Totodată, Simion a anunțat că duminică, 28 ianuarie, AUR Suceava va organiza un protest cu 3.000 de oameni în fața Consiliului Județean Suceava „pentru a ne lua Bucovina înapoi”. Protestul va începe la ora 15:00, punctul de plecare fiind din fața sediului AUR din centrul municipiului Suceava, în fața blocului turn.

Un dialog greu de realizat

Este greu de crezut că liderul AUR va accepta propunerea lui Gheorghe Flutur și se va așeza la masa dialogului.În primul rând, liderii AUR știu doar să critice puterea, fără a veni însă cu politici publice alternative și credibile. În al doilea rând, de-a lungul timpului liderii AUR s-au remarcat mai degrabă prin acțiuni violente, de multe ori la limita legii, decât prin dialog. Este de ajuns să amintim incidentele din Parlamentul României, de pildă atunci când George Simion l-a apucat de ceafă pe colegul de partid al lui Gheorghe Flutur, Virgil Popescu, la vremea aceea ministru al Energiei. Simion i-a strigat lui Popescu „ești un hoț”. Cu alte cuvinte, Simion a fost la un pas de încăierare chiar în clădirea Legislativului României.

Inițiativa lui Gheorghe Flutur este lăudabilă și se încadrează în practicile normale dintr-o democrație. Într-un stat democratic divergențele se rezolvă prin dialog. Politica are două jumătăți: conflictul și consensul. Invitația la consens și dialog este prin urmare nu doar normală, ci și necesară. Liderii AUR par însă prinși într-o realitate paralelă, una în care conflictul dictează totul.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL