Giorgia Meloni vrea ca premierul Italiei să fie ales prin vot direct

Giorgia Meloni
Sursa foto: Giorgia Meloni

Șefa guvernului italian Giorgia Meloni și mai mulți dintre responsabilii cabinetului său s-au pronunțat luni în favoarea unei reforme constituționale prin care premierul să fie ales direct, în efortul de a pune capăt instabilității politice cronice a țării, relatează agenția Reuters.

Italia a avut aproape 70 de guverne după al doilea război mondial, mai mult decât dublu față de Marea Britanie și Germania, iar mai multe încercări de a elabora un sistem mai robust nu s-au concretizat din cauza lipsei unei viziuni comune, scrie Agerpres.

Potrivit propunerilor actuale de reformă, coalițiile vor fi chemate să se prezinte la alegeri cu candidați la postul de premier, pentru a încuraja astfel stabilitatea prin întărirea legăturii dintre guvern și alegători. „Am ajuns la un acord asupra legii, care va fi discutat la următoarea ședință de cabinet”, a declarat presei vicepremierul Antonio Tajani, liderul formațiunii guvernamentale Forza Italia, după o întâlnire între principalii responsabili ai formațiunilor din coaliție. Ședința respectivă va avea loc vineri, potrivit unor surse.

 

Citeste mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL