Glifosatul, un controversat erbicid, poate fi folosit încă zece ani în Uniunea Europeană

Sursa foto: Unsplash

Comisia Europeană a anunțat că va reînnoi autorizarea glifosatului în Uniunea Europeană pentru 10 ani, în urma unui vot al statelor membre care a deschis calea pentru această decizie în privința erbicidului controversat, transmite AFP, citată de Agerpres.

În sprijinul deciziei sale, Comisia a adus un raport al unei agenții europene de reglementare care apreciază că nivelul de risc nu justifică interzicerea glifosatului. Autorizația în vigoare acum în UE, înnoită în 2017 pentru 5 ani, apoi prelungită cu un an, expiră la 15 decembrie. În absența majorității în rândul Celor 27, revenea Comisiei să tranșeze problema.

‘În conformitate cu legislația UE și în absența majorității cerute într-un sens ori în celălalt, Comisia este obligată să adopte o decizie înainte de 15 decembrie 2023, data de expirare a perioadei de aprobare actuală’, a explicat executivul UE într-un comunicat.

‘Comisia, în colaborare cu statele membre ale UE, va proceda acum la reînnoirea aprobării glifosatului pentru o perioadă de 10 ani, sub rezerva anumitor noi condiții și restricții’, adaugă comunicatul.

Executivul UE a propus să-și reînnoiască autorizația după ce raportul Autorității Europene de Securitate a Alimentelor (EFSA) aprecia că nivelul de risc nu justifica interzicerea acestui ierbicid controversat.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: