Grecia – Plan de acțiune pentru combaterea bolilor legate de demență

În ceea ce a fost descris ca fiind un „progres legislativ”, guvernul elen a anunțat un plan de acțiune cuprinzător pentru combaterea demenței, considerată de analiști ca fiind o provocare semnificativă pentru populația îmbătrânită a țării.

Ca parte a unei reforme mai ample a sănătății mintale în Grecia, Ministerul Sănătății a anunțat un plan de acțiune privind demența și boala Alzheimer pentru „delimitarea etică și protejarea drepturilor pacienților”.

„În curând, un sfert din populația țării va avea peste 60 de ani; peste 450.000 suferă deja de boli legate de demență, a afirmat Dr. Paraskevi Sakka, Neurolog – Psihiatru, Președinte al Asociației de Alzheimer din Atena și Președinte al Observatorului Național Grec pentru Demență – Alzheimer. Ne bucurăm că statul recunoaște în sfârșit problema majoră a demenței, pandemia vremurilor noastre”.

Pentru fiecare pacient cu demență, există doi sau trei membri ai familiei care oferă îngrijire pe termen lung (până la 15 ani).

Propunerea include numirea unui reprezentant al pacientului, distinct pentru fiecare caz în parte, capabil să acționeze și să ia decizii privind îngrijirea atunci când acesta nu este capabil să facă acest lucru.

Analiștii sugerează că se așteaptă ca demența și boala Alzheimer să devină unele dintre cele mai mari poveri pentru sistemul de sănătate grec în anii următori, potrivit Euractiv.

Credit foto: Integris Health.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: