Greva din educație e consecința nerespectării legii salarizării în 2020-2021, susține Natalia Intotero (PSD): Salariile au început să crească din 2022

Greva din educație e consecința nerespectării legii salarizării în perioada 2020-2021, în timpul guvernării PNL-USR, susține deputata PSD Natalia Intotero. Contactată de PS News, social-democrata a subliniat că personalul din învățământ a avut parte de creșteri salariale abia din 2022, cu PSD la guvernare. Ea mai spus că a discutat cu mai mulți profesori care i-ar fi spus că vor să continue dialogul cu guvernanții dar, în același timp, să nu aducă „prejudicii copiilor și familiilor care în următoarea perioadă ar trebui să aibă examene, pentru că nu doresc să le distrugă viitorul copiilor”.

„Ceea ce s-a oferit acum din partea Guvernului prin această Ordonanță de Urgență este un procent de 25% pentru cadrele didactice tinere, dar nu este un procent de 25% pentru cadrele didactice cu experiență”, a declarat în exclusivitate pentru PS News deputata PSD Natalia Intotero.

„În primul rând, (greva din educație – n.r.) este o consecință a nerespectării legii salarizării în vigoare în perioada 2020-2021. De creșteri salariale personalul din învățământ a beneficiat începând cu anul 2022, ceea ce nu a fost suficient pentru a acoperi acea perioadă de grea încercare în timpul pandemiei, când multe dintre cadrele didactice au fost nevoite să își cumpere infrastructura necesară pentru că nu a ajuns la timp, mă refer la tablete, la laptopuri și chiar să-și plătească cursuri de perfecționare, pentru că mare parte dintre cadrele didactice nu aveau abilități să lucreze pe acele platforme de învățare.

În altă ordine de idei, la început, așa cum am aflat, pentru că eu nu am făcut parte din această comisie de negociere, dar am urmărit cu mult interes, liderii sindicali au cerut 25%. Ceea ce s-a oferit acum din partea Guvernului prin această ordonanță de urgență este un procent de 25% pentru cadrele didactice tinere, dar nu este un procent de 25% pentru cadrele didactice cu experiență. Pentru personalul nedidactic, acea creștere propusă și adoptată în ordonanța de urgență reprezintă mult mai mult de 25%. În consecință, cred că dialogul ar trebui să continue”, a spus social-democrata.

„Cadrele didactice nu doresc să aducă prejudicii copiilor” 

„Vă spun sincer că în cursul zilei de ieri (joi – n.r.), fiind o zi cu foarte multe activități în județul Hunedoara dedicate Zilei Internaționale a Copilului, am avut posibilitatea să întâlnesc multe cadre didactice care îmi spuneau că își doresc să continue dialogul, dar nici nu doresc să aducă prejudicii copiilor și familiilor care în următoarea perioadă ar trebui să aibă examene, pentru că nu doresc să le distrugă viitorul copiilor. De aceea e nevoie de multă înțelepciune, de dialog și nu putem spune că dialogul s-a încheiat. Dialogul trebuie să fie continue, în folosul întregului personal din învățământ, în folosul părinților, în folosul elevilor și în folosul societății până la urmă. Un copil mai bine pregătit înseamnă un adult care va da mult economiei țării. Mi-aș dori din tot sufletul să se ajungă la niște concluzii finale și ceea ce pot să vă spun este că așteptăm această Ordonanță în Parlament, unde putem să luăm decizii în consecință”, a adăugat Natalia Intotero.

Greva din Educație continuă

Sindicatele din Educaţie au respins oferta Guvernului, iar greva continuă, au anunţat liderii federaţiilor sindicale, după consultările de la Guvern. „Mandatul pe care l-am primit a fost acela de a respinge oferta, oamenii sunt cei care sunt suverani, oamenii au semnat pentru grevă generală, oamenii decid dacă aceasta continuă. Așteptăm concret săptămâna viitoare să vedem ce se întâmplă”, spune Simion Hăncescu.

Liderul FSLI a explicat că oamenii sunt nemulţumiţi de faptul că noua grilă de salarizare urmează să se aplice în trei ani şi a amintit că medicii au primit integral creşterile solicitate atunci când Sănătatea a fost declarată domeniu prioritar.

„Oamenii au spus că nu este acceptat ca această grilă să se aplice în 3 ani de zile ci mult mai repede. Să vă amintiţi că tot aici am spus la un moment dat că oamenii doresc o mărire de 25% a salariului. Ori, dacă ne uităm la ce s-a întâmplat cu acea mie de lei, nu se ajunge la acest procent. Lucrurile sunt foarte simple. Apreciem faptul că ordonanţa a fost dată, numai că orizontul de timp propus de Guvern, de 3 ani de zile, nu este acceptat.

Vă reamintesc faptul că există un domeniu care a fost declarat prioritar în 2018. E vorba de sănătate, unde medicilor li s-a acordat integral mărirea, deci nu în tranşe. Au trecut 5 ani de zile. Oamenii doresc ca şi pentru educaţie să se facă acest efort din partea statului român, să poată să ajungă la salariile din grilă. Argumentul cu care a venit Guvernul este că Ordonanţa este dată şi mai mult nu se poate în acest moment. Ordonanţa a trecut şi vor fi discuţii la Ministerul Muncii pe grila de salarizare, pentru că trebuie să clarificăm şi lucruri legate de auxiliar şi la personal administrativ”, a mai arătat Hăncescu.

Autor

  • Robu Andreea-Mădălina

    Licențiată în Relații Internaționale și Studii Europene și absolventă a două programe de master: Relații Internaționale, Politică Externă și Managementul Crizelor; Diplomație Cultură și Relații Internaționale. Pasionată de domeniul politic și diplomatic, fiind dornică să contribuie la o presă de calitate.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL