Guvernul a adoptat hotărârea pentru aprobarea Codului-cadru de etică şi deontologie universitară

Sursa foto: Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Executivul a adoptat, joi, hotărârea de Guvern pentru aprobarea Codului-cadru de etică şi deontologie universitară. Instituţiile de învăţământ superior vor adopta propriile coduri, respectând codul-cadru adoptat, în şedinţa de joi de la Palatul Victoria, au precizat reprezentanţii Ministerului Educaţiei.

Mai exact, Guvernul a aprobat Codul-cadru de etică şi deontologie universitară, denumit în continuare „Cod”, care reglementează cadrul general privind principiile şi normele de etică şi deontologie universitară, respectiv valorile fundamentale care trebuie însuşite şi respectate pentru prevenirea şi rezolvarea conflictelor etice, respectiv descurajarea practicilor imorale şi sancţionarea abaterilor care pot apărea în comunitatea academică.

Codul-cadru va avea rolul de a asigura şi a creşte calitatea procesului educaţional la nivel instituţional, prin definirea clară a responsabilităţii actorilor implicaţi în procesele de etică universitară. De asemenea, incompatibilităţile şi conflictele de interese sunt contextualizate prin raportare la profilul universităţilor (pentru o abordare unitară cu privire la anumite principii şi definiţii) fără a fi lezată autonomia instituţională, respectiv fără a exista suprareglementare, mai spune comunicatul de presă al Executivului.

La nivelul fiecărei instituţii de învăţământ superior, vor fi înfiinţate comisii de etică universitară, cu un mandat de 4 ani. Comisia de etică universitară acţionează independent faţă de orice altă structură sau persoană din cadrul instituţiei de învăţământ superior. Regulamentul-cadru privind organizarea şi funcţionarea comisiilor de etică universitară de la nivelul instituţiilor de învăţământ superior se va aproba prin ordin al ministrului educaţiei.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: