Guvernul a adoptat proiectul privind contractul de finanţare pentru Autostrada Moldovei – A7

Guvernul României

Guvernul a adoptat, joi, proiectul de lege pentru aprobarea Contractului de finanţare – Autostrada A7 România – Cofinanţare aferentă Mecanismului de redresare şi rezilienţă B – dintre România şi Banca Europeană de Investiţii, semnat la Bucureşti la 1 februarie 2024 şi la Luxemburg la 5 februarie 2024. Actul normativ aprobă contractul de finanţare în valoare de 600 milioane euro între România şi Banca Europeană de Investiţii, pentru construirea A7.

Proiectul este unul dintre obiectivele cuprinse în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi face parte din lista proiectelor incluse în Master Planul General de Transport al României, arată comunicatul de presă al Executivului.

Proiectul va fi finalizat în anul 2025, data finală de disponibilizare a împrumutului fiind de 48 de luni de la data semnării Contractului de finanţare. Conform prevederilor Contractului, împrumutul poate fi tras în maxim 20 tranşe, valoarea minimă a unei tranşe fiind de 30 milioane euro. Împrumutul acoperă până la 50% din costul total al Proiectului. Nu sunt eligibile cheltuielile cu TVA şi cele privind exproprierile.

Autostrada A7 între Ploieşti şi Paşcani va avea o lungime de 319 km, şi va avea două benzi de circulaţie pe fiecare sens. Pentru facilitarea implementării, proiectul a fost divizat în 4 secţiuni, respectiv:

– Ploieşti – Buzău, cu o lungime de 63,25 km;

– Buzău – Focşani, cu o lungime de 82,44 km;

– Focşani – Bacău, cu o lungime de 95,9 km;

– Bacău Paşcani, cu o lungime de 77,39 km.

Realizarea acestei investiţii va conduce la călătorii rapide si fiabile pe distanţe lungi, precum şi pe relaţii de navetă, prin reducerea timpului de călătorie şi creşterea viteze. Totodată, va creşte siguranţa în traficul rutier şi impactul negativ asupra mediului.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: