Guvernul pierde anul viitor 72 miliarde lei din scutiri și facilități fiscale, cu reduceri semnificative de taxare

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Bugetul statului este estimat că va pierde anul viitor venituri de 72,69 miliarde de lei (4,2% din PIB) din aplicarea de scutiri, deduceri și facilități fiscale, cote reduse de impozitare, reguli diferențiate de calcul al impozitelor, taxelor și contribuțiilor, aplicabile anumitor categorii de contribuabili, comparativ cu nivelurile de impozitare stabilite în mod general. Pentru anul 2023, acestea sunt estimate la un nivel de 76,2 miliarde de lei (4,8% din PIB), conform datelor analizate de Profit.ro.

Chiar dacă suma este cu numai circa 3,5 miliarde de lei mai redusă în 2024 față de 2023, ponderea în PIB scade semnificativ, de la 4,8% în 2023 la 4,2% în 2024, întrucât PIB nominal ar urma să fie mai ridicat cu circa 150 de miliarde de lei, la 1.733,8 miliarde lei. Pentru anul 2024, Guvernul estimează un deficit bugetar de 86,6 miliarde lei pentru anul 2024, reprezentând 5% din PIB, comparativ cu 5,9% din PIB.

Taxarea mai redusă pentru anumite categorii a devenit în ultima perioadă ținta guvernanților, în contextul în care bugetul are mare nevoie de venituri, iar instituțiile internaționale, precum Comisia Europeană, Banca Mondială sau Fondul Monetar Internațional, atrag atenția de mai mulți ani politicienilor români asupra taxării reduse pe anumite segmente pentru a diminua din evaziunea fiscală.

Cheltuielile fiscale sunt definite conform Legii responsabilității fiscal-bugetare, iar estimarea lor se face prin metoda “venitului pierdut” care presupune estimarea efectelor asupra încasărilor bugetare generate de acordarea de scutiri, deduceri și facilități fiscale, cote reduse de impozitare, reguli diferențiate de calcul al impozitelor, taxelor și contribuțiilor, aplicabile anumitor categorii de contribuabili, în raport cu standardele de impozitare stabilite în mod general.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL