Halep, distrusă în Canada. Editorial acid despre dosarul Simonei

Sursa foto: X

În România, marea majoritate a oamenilor savurează iminenta revenire a Simonei Halep (32 de ani) în circuitul WTA, la Miami Open (19-31 martie). Ceea ce de înțeles, având în vedere că vorbim despre cea mai bună jucătoare de tenis din istoria țării.

Dacă răsfoim însă presa internațională și parcurgem comentariile de aici, lipsite de factorul emoțional, vom constata că acest caz Halep ridică mari semne de întrebare. Pentru că, așa cum s-a spus și la noi, deciziile de la Sport Resolutions și Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, prima cu o suspendare de 4 ani, a doua cu una redusă la 9 luni, se bat cap în cap. Și vin după examinarea unor probe identice, interpretate însă cu totul altfel de cele două instanțe sportive!

Această situație bulversantă a întărit, încă o dată, impresia că, în realitate, în sportul de performanță nu se dorește combaterea dopajului cu adevărat. Desigur, din când în când, apar niște cazuri ultramediatizate, cum a fost cel cu Halep, dar, inclusiv aici, finalul poveștii a fost unul fericit pentru o sportivă acuzată, la un moment dat, de dopajul sanguin. Adică, o infracțiune deosebit de gravă care, la TAS, a fost, pur și simplu, ștearsă. Pornind de aici, editorialistul Cathal Kelly a scris un text acid în publicația canadiană „The Globe and Mail“. În care a cerut, nici mai mult, nici mai puțin, scoaterea testelor antidoping din sport, astfel încât toată lumea să stea liniștită!

„Nu puneți întrebări dure și încercați să nu vă consumați prea tare. Dopajul continuă fără nicio rușine“. Așa începe textul semnat de Cathal Kelly. Care, în partea introductivă, dă un exemplu din fotbalul american: „V-ați uitat vreodată la un meci din NFL? Are vreo logică pentru voi faptul că niște bărbați de 124 de kilograme fiecare aleargă de parcă ar fi niște sprinteri? Și că doar 0,5% dintre ei sunt prinși folosind substanțe interzise? Normal că nu există nicio logică. Dar NFL a descoperit soluția la această problemă: nu pune întrebări grele! Hocheiul, baschetul și fotbalul (n.r. – varianta europeană) – de fapt, toate sporturile în care se învârt sume grele – au adoptat aceeași abordare“, e primul fragment din textul apărut în „The Globe and Mail“.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL