Ursula von der Leyen este, teoretic, avantajată de rezultatul de la alegerile parlamentare, dar Emmanuel Macron poate distruge șansele acesteia. Funcția de președinte al Comisiei Europene nu este decisă pe baza votului, ci în urma unor jocuri de culise între cele mai puternice state membre. Astfel, Ursula von der Leyen trebuie să ia în considerare ambițiile politice ale șefilor de state din Franța, Germania, Italia sau Spania.
PPE și SD sunt grupurile care ar putea forma o majoritate fragilă cu grupul Renew, controlat de Franța. La fel de bine, PPE și SD pot forma tot o majoritate fragilă și cu Verzii, pentru a scăpa de Emmanuel Macron, președintele Franței. Dar până la majoritatea din Parlamentul European, se vor duce negocierile între statele membre.
Franța și Germania, în instabilitate politică
Emmanuel Macron, președintele Franței, a pierdut alegerile europarlamentare cu un rezultat rușinos. Partidul lui Marine Le Pen a avut dublu decât partidul controlat de Macron. Președintele Franței se aștepta la acest dezastru și a pregătit din timp strategia „haosului”. Potrivit unor informații, Macron a informat-o pe Ursula von der Leyen, în urmă cu o lună, de intenția sa de a ataca suveraniștii francezi.
Emmanuel Macron a dizolvat Adunarea Națională a Franței (cea mai importantă cameră a Parlamentului Franței și singura în care guvernul are nevoie de majoritate) pentru a organiza alegerile legislative anticipate. Planul lui Macron este acela de a declanșa un haos pe care Marine Le Pen să nu-l poate controla. Președintele vrea să declanșeze proteste anti-Le Pen, să trezească un sentiment de ură împotriva lui Le Pen și să slăbească imediat popularitatea suveraniștilor.
Macron face un calcul machiavelic, mizând pe faptul că suveraniștii vor fi izolați și nu vor strânge o majoritate. Există și voci care spun că Macron ar vrea să o lase pe Le Pen la guvernare, pentru a intra cu imaginea erodată la alegerile prezidențiale din 2027, însă Franța este o republică prezidențială și nu poate funcționa cu război între Palatul Elysee (sediul Președintelui Franței) și Guvern. Președintele Franței are puteri absolute și poate face ce vrea cu Guvernul.
Situația de la alegerile europarlamentare nu este una fericită nici pentru Olaf Scholz, deoarece la alegerile europarlamentare din Germania s-a văzut că actuala coaliție de guvernare nu mai are majoritate. Olaf Scholz este la conducerea unui guvern minoritar, dar se salvează în lipsa alegerilor. Ursula von der Leyen candidează din partea PPE, susținută în Germania de CDU. Prin urmare, nu e clar pentru ce și pentru cine va negocia Olaf Scholz.
Emmanuel Macron poate aduce haosul în UE
Lupta pentru putere din Franța riscă să devină o mare problemă pentru toată Uniunea Europeană. Primul tur de alegeri legislative din Franța va fi pe 30 iunie. Dacă UE nu ajunge la un acord pentru președintele CE la Consiliul European de pe 27-28 iunie, atunci Le Pen va cere blocarea negocierilor din UE dacă va câștiga pe 30 iunie.
Chiar dacă UE se grăbește să găsească președintele CE până pe 30 iunie, Macron este pus într-o situația dificilă: pe de o parte, partidul său a pierdut și nu mai are o mare influență în Parlamentul European; dar pe de altă parte, nu se poate întoarce în Franța cu o înfrângere în negocierile europene, deoarece este în campania electorală. Continuarea mandatului lui Von der Leyen la șefia Comisiei Europene va fi o înfrângere pentru Emmanuel Macron, care de mai multe ori l-a propus pe Mario Draghi. De asemenea, Le Pen îl va ataca pe Macron în campania electorală dacă Franța nu o respinge pe von der Leyen.
Mai mulți diplomați din UE au recunoscut că poziția lui Macron este una dificilă, iar negocierile pentru cele mai importante funcții nu vor fi ușoare. În orice caz, președintele francez va forța să obțină ceva important pentru a-și ajuta partidul în campania electorală.
Mario Draghi, favorit de europeni
Mario Draghi este preferatul europenilor pentru funcția de președinte al Comisiei Europene, arată un sondaj realizat în statele membre. 49% îl preferă pe Draghi în această funcție, în timp ce doar 47% o preferă pe von der Leyen. Doar 33% ar fi împotriva lui Draghi la CE, în timp ce 37% s-ar opune lui von der Leyen.
Într-un context politic foarte complicat în Franța și Germania, Mario Draghi poate fi independentul care să facă pace între grupurile din Parlamentul European. Draghi nu aparține niciunui grup, niciunui partid, nu este interesat de o carieră politică în partide.
Charles Michel, președintele Consiliului European, testează mai multe nume de candidați pentru președinția Comisiei Europene. Recent, a apărut inclusiv numele lui Kyriakos Mitsotakis, premierul Greciei. Michel ar vrea să vadă dacă există un consens între statele UE pentru premierul grec.
O altă luptă va fi pentru funcția de președinte al Consiliului European. Antonio Costa, fostul premier al Portugaliei, este favorit pentru acest rol, însă este anchetat pentru corupție în țara sa. Scandalul de corupție l-a constrâns să-și dea demisia de la conducerea guvernului și ar fi o vulnerabilitate pentru UE.
Autor
-
Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News