Incendiile din spitale. O retrospectivă a ultimilor trei ani

Sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Siguranța pacienților și a cadrelor medicale se află pe agenda politică, susțin politicienii, însă incendiile în spitale rămân o realitate cotidiană. La fel și neregulile grave, incompetența și haosul.

În ultimii trei ani au murit 50 de pacienți și au avut loc peste 15 incendii în unitățile spitalicești. Tragedii pentru care decidenții oferă condoleanțe și promit reforme reale.

Bilanțul negru al incendiilor survenite în ultimii trei ani

În perioada 2020-2023 au avut loc peste 18 incendii în spitalele din România, iar în perioada noiembrie 2020 – octombrie 2021, 50 de pacienți au murit.

În comparație, în perioada 2010-2020 au avut loc nouă incendii în spitalele din România.

Pe scurt, printre cauzele incendiilor în spitale se numără supraîncălzirea instalațiilor electrice vechi, fumatul în interior sau lumânări lăsate nesupravegheate. Proceduri sunt, la fel și controale, doar modernizările structurale se lasă așteptate.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, declară că sunt „multe situaţii în care instalaţiile sunt vechi”, fiind nevoie de „restructurări complete”.

„În general, în spitale, acolo unde există consumatori mari, există circuite separate pentru aceşti consumatori care pot să pună probleme, dar lucrăm foarte mult la schimbarea modului în care România acordă asistenţă medicală spitalicească. Sunt foarte multe investiţii în derulare şi cred că acesta este răspunsul raţional – să reuşim să înlocuim clădirile vechi sau să facem restructurări complete care includ toate tipurile de instalaţii. Am văzut clădiri mai vechi dar care au fost renovate în totalitate şi care în momentul de faţă sunt conform standardelor în ceea ce priveşte circuitele şi siguranţa pacienţilor”, a declarat ministrul.

Iulie 2023Centrul de Recuperare pentru Copii „Nicolae Robănescu”. Transformatorul din curte a luat foc. Nu au fost victime. Inspectoratul pentru Situații de Urgență București-Ilfov (ISU B-IF) a pus la dispoziția Spitalului „Nicolae Robănescu” un generator electric.

75 dintre pacienţii transferați au rămas internați, iar 11 au plecat acasă. Transformatorul care a explodat a fost instalat de o firmă agreată de distribuitor şi era în perioada de garanţie, a transmis premierul Marcel Ciolacu. Ancheta este în curs, a declarat Ciolacu miercuri, promițând și un plan de acțiune.

Ministerul Sănătății arată înspre firma agreată de către distribuitor.

„Spitalul are un contract, are aprobare pentru instalarea acestui transformator, el a fost achiziţionat şi instalat de către o firmă agreată de către distribuitor şi era în perioada de garanţie. (…) Nu Ministerul Sănătăţii s-a ocupat de achiziţia acestui echipament, discutăm de un echipament care era în perioada de garanţie şi care a fost instalat în luna octombrie 2022 şi se găsea în garanţie, care este de cel puţin un an. (…)”, a declarat Rafila.

Februarie 2023 –  Spitalul Județean Zalău. Incendiul a pornit de la un ventilator dintr-un grup sanitar. Nu au fost înregistrate victime.

Ianuarie 2023 – Spitalul de Copii Galaţi. Incendiul a avut loc într-un laborator din spital și ar fi pornit de la un neon. Al doilea incendiu în mai puțin de patru luni la această unitate medicală. Nu au fost victime.

Septembrie 2022 – Spitalul de Copii din Timișoara. Incendiu puternic și degajări de fum la două etaje ale clădirii. A fost activat Planul roșu de intervenție. 42 de copii și 41 de părinți au fost evacuați. Clădirea era autorizată împotriva incendiilor. Cauza, în opinia reprezentanților spitalului: un cablu de degivrare care s-a supraîncălzit.

Octombrie 2022 – Spitalul de Copii Galaţi. Incendiul a pornit în bucătărie. 85 de persoane (între care 41 de copii) s-au autoevacuat.

Iunie 2022  – Spitalul Orășenesc Aleșd, județul Bihor. Incendiul a izbucnit într-un salon al Secției de Pneumologie. Focul a fost stins rapid, în circa 15 minute. Doi pacienți au avut nevoie de îngrijiri medicale (unul a suferit arsuri, iar altul s-a intoxicat cu fum). Pagubele materiale: un pat și o saltea. Ulterior, ISU Crișana și reprezentanții spitalului au făcut precizări privind cauza incendiului: focul a pus de unul dintre pacienți.

Aprilie 2022 – Spitalul “Bagdasar Arseni” din Bucureşti – Fumul era degajat de la nivelul acoperișului clădirii. Nu au fost victime.

Februarie 2022 – Spitalul Județean de Urgență Suceava. 70 de pompieri salvatori au intervenit de urgență, evacuând peste 300 de pacienți (dintre care 102 erau copii – 57 nou-născuți). Nu au fost victime. Cauza: ventilator electric incins.

Noiembrie 2021 – Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti. Doi pacienţi au murit, alți 20 au fost evacuaţi. O infirmieră a fost rănită, aceasta având arsuri pe 40% din suprafaţa corpului (conform lui Raed Arafat).

Incendiul a avut loc într-un salon de la parterul spitalului și ar fi fost stins de personalul medical. Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) a transmis, la acel moment, că spitalul nu avea autorizație pentru securitate la incendiu – o situație cunoscută, declarau surse din cadrul ISU. În februarie fusese făcut și un control de către ISU Prahova.

Octombrie 2021 – Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa. Șapte pacienți au decedat în secția ATI. O serie de bâlbâieli din partea autorităților: au anunțat 9 victime, ulterior au spus că au fost înregistrate 7 victime. Pompierii au reușit să lichideze incendiul violent după o oră și au instalat un spital mobil pentru triajul pacienților critici.

„Nu este normal ca în 2021 să moară oameni în spital în urma unui incendiu”, a afirmat, ministrul de Interne de la acel moment, Lucian Bode.

Președintele Iohannis declara, la momentul tragediei, că este „îngrozit” și caracteriza situația drept „o nouă dramă teribilă care confirmă infrastructura deficitară a sistemului de sănătate românesc”.

Șeful ISU preciza, în cadrul unor controale, că au fost depistate nereguli de ordin tehnic şi organizatoric.

Iulie 2021 – Spitalul Județean Constanța, într-o sală de operaţie. Cauza probabilă: scurtcircuit la dezumidificatorul din sala de operaţie.

Aprilie 2021 – Spitalul din Slatina. A fost planul roșu de intervenție pentru un incendiu violent în secția de Psihiatrie.

Martie 2021 – Spitalul de Psihiatrie din Craiova. O pacientă izolată și nesupravegheată a dat foc unei saltele. Trei medici au sărit pe geam, de frică, suferind multiple fracturi.

Ianuarie 2021 – Spitalul de Boli infecțioase „Matei Balș” din București, cel mai modern spital de boli infecțioase din țară. Incendiu grav, 25 de pacienți morți. Cauza: o defecțiune la instalațiile medicale din secția de Terapie Intensivă, improvizate în ziua în care s-a produs incendiul. După nouă luni de la tragedie, spitalul a încheiat un contract de consultanță pentru autorizația de securitate la incendiu.

Ianuarie 2021 – Spitalul de Psihiatrie din Gătaia. Un pacient a dat foc unei saltele. Nu au fost înregistrate victime.

Ianuarie 2021 – Spitalul Roman. Incendiu la Secția de Psihiatrie. Cauza: fumatul în interior.

Decembrie 2020 – Incendiu la Spitalul de Psihiatrie Socola din Iași. Un pacient a murit. Cauza incendiului: fumatul în interior.

Noiembrie 2020 – Spitalul din Piatra Neamț. 15 pacienți COVID, în stare gravă, au murit în ATI, captivi în paturi și intubați. Atunci, Cătălin Denciu, medic de gardă, a intrat în foc pentru a-și salva pacienții și s-a ales cu arsuri gravve pe aproape jumătate din corp. Cauza: o lumânare lăsată nesupravegheată.

Autor: Simona-Maria Chirciu

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: