INTERVIU Cea mai mare provocare politică din 2023? Cătălin Dumitru: „Rotativa la guvernare”

Sursa: Facebook Cătălin Dumitru

Analistul politic Cătălin Dumitru a vorbit, într-un interviu pentru PS News, despre provocările politice din 2023, dar și despre modul în care partidele se pregătesc pentru alegerile din 2024. Acesta a arătat că lucrurile nu sunt decise pentru alegerile prezidențiale și pot apărea candidați-surpriză, așa cum s-a întâmplat și în alți ani.

Cătălin Dumitru consideră că actuala coaliție de guvernare are șanse să reziste și în 2024, în timpul campaniei electorale, deoarece România nu-și permite o instabilitate guvernamentală, care s-ar resimți mai ales pe plan economic.

PS News: Care a fost cea mai mare provocare pentru politica românească în 2023?

Cătălin Dumitru: Cred că cele mai mari provocări pentru politică au fost chiar politicile publice. În sensul în care Guvernul a trebuit să ia niște măsuri dificile, care setează 2024 într-un cadru echilibrat. Cea mai mare provocare cred că a fost rotativa la guvernare, pentru că așa ceva nu s-a mai întâmplat în România. A fost un test extrem de important pentru clasa politică românească și mai ales pentru cele două partide care formează coaliția.

PS News: Credeți ca va rezista coaliția și în 2024 sau campania electorală ar putea să ducă la ruperea acesteia?

Cătălin Dumitru: Foarte greu de previzionat o rupere a coaliției, câtă vreme e nevoie de o stabilitate puternică pentru a menține măsurile care tocmai au fost anunțate, inclusiv bugetul care a fost construit. Cumva, ambele partide vor trebui să facă eforturi mai mari decât anul acesta pentru a menține echilibrul la guvernare, dar nu cred că există un scenariu de genul acesta în care să creezi mai multă instabilitate în actul de guvernare. E foarte dificil pentru unul dintre partide să spună „nu vreau să păstrez echilibrul la guvernare”. Climatul economic nu îți permite o criză guvernamentală.

PS News: O criză politică s-ar simți mai ales în economie?

Cătălin Dumitru: Absolut. Și o instabilitate la guvernare ar crea semnale nu tocmai bune pentru mediul economic și pentru dezvoltarea României.

PS News: Mai au partidele timp la dispoziție să vină cu un candidat-surpriză pentru alegerile prezidențiale sau vor merge cu președinții de partid?

Cătălin Dumitru: Dacă ne uităm cum s-a întâmplat în alegerile trecute, întotdeauna pot apărea surprize. Ține de mult prea mulți factori care nu sunt lămuriți astăzi. Inclusiv majoritatea analiștilor se abțin să dea pronosticuri pentru că pozele de sondaje la momentul acesta nu-ți pot permite să spui cu certitudine „iată, așa se va întâmpla”.

PS News: Vor fi alegerile europarlamentare un examen important pentru partide?

Cătălin Dumitru: 100%. În primul rând, pentru că este primul test pentru toate partidele. Și în al doilea rând, că nu au mai fost alegeri de 4 ani. Și atunci așteptările sunt destul de mari pentru alegerile europarlamentare.

PS News: Care vor fi temele de dezbatere politică în campaniile electorale din 2024?

Cătălin Dumitru: Cred că vom avea și teme economice, și teme de securitate, și teme legate de dihotomia aceasta între europenism și suveranism.

PS News: Va fi naționalismul un curent politic puternic în 2024?

Cătălin Dumitru: Să sperăm că nu se va duce în zona extremistă, cum încheiem acest an cu atitudini exagerate în Parlament, cu mai multă violență, ceea ce nu ne-am dori să se întâmple și în timpul alegerilor.

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: