INTERVIU Remus Ștefureac, despre evoluția partidelor în 2023: „Unul nou poate intra în Parlament”

Remus Ștefureac
Remus Ștefureac. Sursa foto: INQUAM PHOTOS / OCTAV GANEA

Anul 2023 a fost plin de provocări pentru partidele politice, atât pentru cele aflate la guvernare, cât și pentru opoziție. Pe final de an, sondajele au arătat că poate să apară un nou partid în Parlament, la alegerile din 2024.

Remus Ștefureac, analist politic și directorul INSCOP Research, consideră că partidul SOS România este marea surpriză din sondajele din acest an. Analistul politic arată că succesul Dianei Șoșoacă se bazează pe dezinformare pentru a atrage voturi și „nu înseamnă că vor rămâne pe termen lung” cu aceste voturi.

În ceea ce privește celelalte partide, Remus Ștefureac a precizat că acestea s-au plafonat și nu au înregistrat nici creșteri spectaculoase, nici scăderi dramatice. Însă nu este exclus ca partidele mari să vină, la alegerile prezidențiale din 2024, cu un candidat-surpriză, iar un moment decisiv va fi cel al alegerilor europarlamentare, care vor arăta cum se poziționează forțele politice.

PS News: Care a fost partidul care a surprins în sondaje în 2023?

Remus Ștefureac: Spre finalul anului, am văzut un partid nou care ar putea trece pragul parlamentarelor. Este vorba de SOS România, care a trecut de 5% în sondaje, fapt ce a determinat și o ușoară scădere a AUR, având în vede competiția celor două partide pe același culoar.

În ceea ce privește scăderi, nu am văzut chiar scăderi dramatice, nici creșteri spectaculoase, aș spune că majoritatea partidelor s-au plafonat pe o bandă, în cazul PSD de 28-30%, în cazul PNL de 17-18-20%, în cazul AUR 19-20-21%, în cazul USR 11-13%.

PS News: Cum se explică creșterea Dianei Șoșoacă în sondaje?

Remus Ștefureac: Pe de o parte, domnia sa a adoptat un mesaj ultra-radical, care începe să rupă din electoratul care a alimentat AUR. E o concurență aici și fiind mesaje mai radicale ele sunt mai vizibile. Pe de altă parte, mesajele ultra-populiste și ultra-radicale au de regulă un oarecare succes, mai ales în perioade marcate de crize profunde și trăim o perioadă de criză economică, criză socială, inflație care a afectat nivelul de trai, mai ales al categoriilor cu venituri mici și foarte mici.

În fine, vorbim și despre culoarea conjuncturală a unor momente, mai ales pe final de an, pentru că atunci s-a înregistrat creșterea doamnei Șoșoacă. Cum ar fi perspectiva interzicerii cash-ului peste un anumit prag, doamna Șoșoacă a fost foarte vizibilă pe acest subiect, dezinformând evident, dar în astfel de situații adevărul iese mai greu la iveală și se pot câștiga conjunctural voturi. Nu înseamnă că și vor rămâne pe termen lung, voturile și încrederea.

Toate acestea însoțite de o activitate foarte intensă pe rețelele sociale, dar și o vizibilitate în mass media deloc de neglijat.

PS News: Mai au partidele timp să apară cu un candidat-surpriză pentru alegerile prezidențiale?

Remus Ștefureac: Pot apărea candidați, important e ca ei să aibă și o oarecare notorietate. Mă refer la candidați serioși. Da, cred că pot să apară și alți candidați (n.r. decât cei măsurați deja în sondaje). Și e de dorit să avem o competiție cât mai diversă, oferte cât mai diverse, astfel încât cu toții să putem să avem posibilitatea de a avea opțiuni de alegere cât mai bogate.

PS News: Deci lucrurile nu sunt decise nici la partidele mari, care teoretic ar trebui să meargă la alegerile prezidențiale cu președinții de partid?

Remus Ștefureac: Nu cred că sunt decise. Cred că momentul alegerilor europarlamentare va fi un moment de inflexiune și în funcție de rezultatele de la acel moment va rezulta, probabil, și o politică de alianțe, care cumva va influența și alegerea candidaților (n.r. la prezidențiale). Dacă unele partide pot miza până la alegerile europarlamentare pe nume credibile, le-ar putea crește șansele la alegerile europarlamentare. Alegerile prezidențiale sunt cele mai importante și vor influența competiția în celelalte scrutine.

PS News: Care vor fi cele mai importante teme politice pentru alegerile din 2024? Pe ce domenii se vor concentra partidele?

Remus Ștefureac: Cred că economia va fi o temă importantă. Temele de securitate, de asemenea vor fi relevante, nu le putem ignora. Cred că și marile reforme ale administrației publice pe servicii publice nu vor putea fi ocolite, pentru că vorbim de un an electoral care va fi definitoriu pentru modul în care va evalua România în următorul deceniu.

PS News: Care va fi cea mai mare provocare pentru politica românească în 2024?

Remus Ștefureac: Aceea de a veni, în competiția pentru alegerile prezidențiale, cu oameni credibili.

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL