Ion Tăbârță, analist politic: Nu putem să fim optimiști cu rezultatul alegerilor din R. Moldova

Ion Tăbârță
Ion Tăbârță - Puterea Știrilor

Peste 1.000.000 de cetățeni din R. Moldova au mers ieri la urne la sfârșitul săptămânii trecute în cadrul alegerile locale. Candidatul pro-rus Ion Ceban rămâne primar al Chișinăului, după ce a obținut puțin peste 50% din voturi, obținând o victorie încă din primul tur de scrutin. Pe doi, dar la distanță semnificativă a fost candidatul partidului de guvernământ, Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Lilian Carp. A obținut doar 28,2% din voturi. Comisia Electorală Centrală din Republica Moldova a anunțat că prezența la vot în toată țara a fost de 41,4%.

Analistul politic Ion Tăbârță a vorbit în cadrul emisiunii Puterea Știrilor despre rezultatul alegerilor locale din R. Moldova. Întrebat dacă putem spune că R. Moldova ales duminică cu fața spre Vest, Ion Tăbârță s-a declarat sceptic.

„Din păcate nu este așa și de fapt acest scrutin electoral era sau a fost primul dintre o serie de exerciții electorale care anume trebuie să ne dea acest răspuns. Care este direcția de dezvoltare a Republicii Moldova? Este spre Vest sau rămânem în acea zonă gri care îi convine Federației Ruse, și anume în spațiu de influență al Federației Ruse?

Din păcate, deocamdată nu putem să fim optimiști. Da, partidul de guvernământ, PAS a acumulat cele mai multe mandate sau cel mai mare scor electoral. Însă dacă e să facem un transfer al acestor rezultate, să facem un exercițiu și să mergem și să comparăm cu ce am fi avut la alegerile parlamentare, dacă acum s-ar vota, atunci partidul de guvernământ pierdea. Din păcate este unicul partid de dreapta pro-european care ar fi trecut pragul electoral.

Restul partidelor care ar fi trecut în Parlament și ar fi format guvernarea sunt partide pro-ruse, cum sunt comuniștii sau reprezentanți ai partidelor sau oligarhilor. Mai exact spus, dacă noi ieri am fi avut un tur parlamentar, atunci, din păcate, Republica Moldova nu ar fi mers mai departe pe drumul său european, dar în cel mai bun caz ar fi bătut pasul pe loc”, a declarat Ion Tăbârță.

Rezultatele scrutinului la Chișinău

Amintim că după centralizarea rezultatelor, pentru Ion Ceban, edilul suspendat al Chișinăului, au votat 54, 17 % dintre alegători, acesta fiind urmat de Lilian Carp, candidatul formațiunii de guvernământ, cu o cifră de 25, 93 %, arată datele preliminare prezentate de Comisia Electorala Centrală. Pe locul trei s-a clasat Adrian Albu de la PSRM, iar pe locul patru este Victor Chironda înaintat de PPDA, cu 4,77 % și, respectiv, 3,55 %.

Pentru Vasile Bolea, candidatul partidului Renaștere, și-au dat votul 2,97 % dintre alegători, iar pentru Diana Caraman, reprezentanta Partidului Comuniștilor- 1, 85 %.

Cele 1958 de secții de votare au fost închise la ora 21:00, iar cifrele făcute publice de membrii Comisiei Electorale Centrale (CEC) arată că 1.147.610 de moldoveni au votat duminică, fiind vorba de o 41.41 % dintre oamenii înscriși în listele electorale. Numărul este mai mic în comparație cu scrutinele din 2019, 2015 și 2011, cu 41,68%, 49,00%, respectiv, 54,30%.

,,Rezultatele prezenței la urne demonstrează o mobilizare sporită a cetățenilor cu drept de vot, în special, cei cu vârsta cuprinsă între 56-75 de ani”, a spus Angelica Caraman, șefa CEC în cadrul briefingului de presă susținut la ora 22:00.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: