De-a lungul timpului USR a încercat să se prezinte publicului drept un campion al justiției. Profitând de percepția publicului cu privire la lipsa de independență (și de corectitudine) a justiției din România, USR a lansat sloganuri politice, precum „Fără penali în funcții publice”, pe care mai apoi a ajuns să le încalce așa cum au stat lucrurile în cazul lui Vlad Voiculescu, cercetat de DNA pentru un prejudiciu uriaș adus statului român în perioada în care a servit drept ministru al Sănătății.
Pentru a-și salva fața, USR și-a schimbat discursul, spunând în esență că sprijină justiția, dar problema e legată de conducerea DNA, conducere pe care anterior USR o lăuda. Oricât s-ar răsuci cei de la USR, devine tot mai limpede că ipocrizia nu mai poate fi mascată.
USR, de la prieten la inamic
Pentru a ilustra dublul standard al celor de la USR este de ajuns să ne raportăm la modul în care partidul a lăudat și apoi a atacat Direcția Națională Anticorupție. Momentul de cotitură morală l-a reprezentat dosarul deschis împotriva lui Voiculescu. Câtă vreme DNA cercetat politicieni din partide rivale, USR nu avut nici o problemă cu conducerea DNA. Atunci când în vizor a fost luat un lider important al partidului, USR s-a răsucit și a început o adevărată campanie de denigrare a conducerii DNA.
Într-un interviu ținu la Prima TV, Cătălin Drulă admitea deschis că „Nu-mi place de şeful DNA”.
„Eu nu cred că va sfârşi bine domnul Voineag cu această atitudine. (…) E o formă de corupţie din cea mai nocivă, într-o societate, ca un magistrat să nu-şi facă treaba cu cinste, ca un magistrat să persecute pe nedrept un nevinovat sau să scape un vinovat. Este cea mai profundă formă de corupţie dintr-o societate. Să ştiţi că justiţie aparentă are şi Putin, justiţie aparentă are şi Lukaşenko! Şi Ceauşescu avea, existau procurori, judecători. E lucrul care slăbeşte încrederea oamenilor n sistemul de justiţie cel mai rău!”, conchide Cătălin Drulă.
Nu este pentru prima dată când liderul USR a făcut astfel de afirmații. Anterior, afirmaţiile lui Drulă cu privire la activitatea DNA au fost analizate de Consiliul Superior al Magistraturii care a considerat că acestea „tind să contureze impresia negativă asupra sistemului de justiţie din România şi să influenţeze opinia publică”.
În decembrie anul trecut, Consiliul Superior al Magistraturii, care a sesizat Inspecţia Judiciară „pentru efectuarea de verificări, în vederea apărării independenţei, imparţialităţii şi reputaţiei profesionale a judecătorilor şi procurorilor” în urma afirmaţiilor preşedintelui USR, Cătălin Drulă, privind ancheta deschisă de DNA în cazul achiziţiei vaccinurilor anti-COVID, anunţa că în cazul afirmaţiilor lui Drulă „au fost depăşite” limitele libertăţii de exprimare, „fiind afectată independenţa procurorilor”.
„Secţia pentru procurori constată că afirmaţiile transmise, formulate într-o modalitate agresivă, fără bază factuală, cu depăşirea limitelor admisibile ale discursului public, sunt de natură a intimida şi afecta grav independenţa procurorilor implicaţi în derularea procedurilor judiciare”, a concluzionat CSM.
Drulă făcuse o serie de comentarii la adresa DNA spunând că asistăm la un „malpraxis judiciar” pentru că DNA îndrăznise să îl cerceteze pe Vlad Voiculescu.
„Nu se potriveşte nimic în această poveste. Este cel mai mare malpraxis judiciar pe care l-am văzut de când sunt în politică. E un dosar – nu înţeleg de unde vine, am nişte bănuieli, despre unele dintre ele a scris şi presa. Înţeleg că domnul procuror de acolo are convingeri antivacciniste. Înţeleg că domnul Bologa, care a fost şeful DNA şi nu a fost destul de comod cu actuala Putere, a fost schimbat pentru că i s-a părut că acest dosar nu are structură, nu se susţine”, declara Drulă.
Ofensiva USR împotriva DNA este rezultatul direct al dosarului pe care Direcția Națională Anticorupție l-a deschis pe numele lui Voiculescu, personaj pe care USR continuă să îl susțină la alegerile europarlamentare. În trecut însă, DNA era văzută drept o instituție care își face treaba. De pildă, atunci când Cătălin Drulă era ministru al Transporturilor în guvernul condus de Florin Cîțu, am avut parte de celebrul scandal Metrorex, în urma căruia Ion Rădoi, liderul de sindicat, a fost trimis în judecată pentru infracțiunea de folosire a influenței sau autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un sindicat, având ca scop obținerea de foloase necuvenite și șantaj.
Senatorul USR Bob Virgil Marius lăuda atunci din plin activitatea DNA, declarând: ”Iată că, din când în când, instituții importante din domeniul justiției, în cazul de față DNA, își fac treaba”.
Mai merită amintit și că în cadrul protestelor anti-PSD din 2017-2018, USR a încurajat tacit sloganul „DNA, să vină să vă ia!” pentru că Direcția Națională Anticorupție îi viza în principal pe liderii partidelor rivale ale USR la vremea respectivă. Sloganul nu se mai aplică însă astăzi în cazul liderilor USR.
Toate aceste atacuri din ultima vreme la adresa DNA, venite dinspre USR arată doar ipocrizia liderilor actuali ai partidului. Activitatea DNA este pusă acum sub semnul întrebării chiar de către promotorii sloganului „DNA, să vină să vă ia”, aceeași lideri care au inventat sloganul „Fără penali în funcții publice” și care continuă să-l mențină astăzi pe Voiculescu pe listele de europarlamentare, deși este cercetat penal.
Autor
-
Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News