Israel-Hamas: Dreptul poporului palestinian de a-şi construi propriul stat trebuie recunoscut de toţi (Guterres)

Antonio Guterres
Sursa foto: Twitter (X) / Antonio Guterres

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat sâmbătă, la summitul Mişcării de Nealiniere din Uganda, că „dreptul poporului palestinian de a-şi construi propriul stat trebuie recunoscut de toţi” şi că orice „negare” este „inacceptabilă”, relatează AFP.

„Refuzul de a accepta soluţia celor două state pentru israelieni şi palestinieni, precum şi negarea dreptului la un singur stat pentru poporul palestinian sunt inacceptabile”, a spus Guterres,

„Acest lucru ar prelungi pe termen nelimitat un conflict care a devenit o ameninţare majoră la adresa păcii şi securităţii globale, ceea ce exacerbează polarizarea şi îi încurajează pe extremiştii din întreaga lume”, a adăugat el.

„Dreptul poporului palestinian de a-şi construi propriul stat trebuie recunoscut de toţi”, a subliniat secretarul general al ONU.

Războiul a fost declanşat de un atac fără precedent al Hamas pe 7 octombrie în sudul Israelului, care a ucis 1.140 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ AFP bazat pe datele oficiale israeliene.

Aproximativ 250 de persoane au fost luate ostatice, iar 132 sunt în continuare în Gaza, dintre care cel puţin 25 ar fi fost ucise, conform unor estimări recente ale autorităţilor israeliene. Aproximativ 100 au fost eliberaţi în timpul unui armistiţiu la sfârşitul lunii noiembrie.

În Fâşia Gaza, peste 24.000 de persoane au fost ucise de bombardamentele şi operaţiunile militare israeliene, marea majoritate fiind femei, copii şi adolescenţi, conform Ministerului Sănătăţii din Gaza, controlat de Hamas.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) deplânge „condiţiile de viaţă inumane” din acest mic teritoriu de coastă, ai cărui 2,4 milioane de locuitori duc lipsă de tot, inclusiv de telecomunicaţii.

Luni, Guterres a cerut o „încetare imediată a focului pe motive umanitare” în Gaza.

Statele Unite, principalul aliat şi susţinător cheie al Israelului în războiul său împotriva Hamas, şi-au reiterat recent sprijinul pentru crearea unui stat palestinian, provocând disensiuni cu guvernul premierului Benjamin Netanyahu.

Mişcarea de Nealiniere a fost fondată în 1961 pentru a da o voce mai puternică ţărilor prinse în lupta pentru putere dintre Statele Unite şi Uniunea Sovietică.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: