România va fi unul dintre cei mai mari beneficiari ai Fondului Social pentru Climă, ceea ce va crea o oportunitate semnificativă de a reduce rata sărăciei energetice la nivel național. Astfel, România va primi 6 miliarde de euro (9,25%) din pachetul de finanțare în valoare de 65 de miliarde de euro al Fondului Social pentru Climă, disponibil în perioada 2026-2032. Vestea nu ar trebui să ne bucure pentru că asta înseamnă că avem cea mai mare sărăcie energetică din UE.
Rolul instrumentului de finanțare este de a atenua efecte negative asupra gospodăriilor generate de introducerea mecanismului de taxare a carbonului ETS 2. Acest nou mecanism de taxare a combustibililor fosili folosiți pentru încălzirea locuințelor și în transportul rutier va fi aplicat în UE din 2027, dar raportarea emisiilor va începe de la 1 ianuarie 2025, iar monitorizarea lor se face din acest an.
Sistemul ETS 2 nu va cuprinde gospodăriile care folosesc lemn (80% din mediul rural) pentru încălzire sau gospodăriile conectate la sistemele centralizate, acestea fiind în majoritate cuprinse în mecanismul de taxare a carbonului ETS I, care obligă companiile să dețină certificate de emisii pentru fiecare tonă de CO2 pe care o emit.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News