Klaus Iohannis: România şi-a redus emisiile de gaze cu efect de seră cu peste două treimi

Klaus Iohannis
Sursă foto: Facebook / Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni, la evenimentul „Sustainable Innovation Forum 2023” care are loc în Dubai, Emiratele Arabe Unite, că România şi-a redus emisiile de gaze cu efect de seră cu peste două treimi, în ultimele trei decenii, în timp ce şi-a multiplicat produsul intern brut iar ţara noasttră se angajează să îşi dezvolte economia şi să reducă în continuare emisiile, simultan. Pentru asta, a spus şeful statului, avem nevoie de tehnologii transformatoare şi inovatoare la preţuri accesibile.

”Permiteţi-mi să îmi exprim aprecierea pentru interesul pe care îl acordaţi schimbărilor climatice, în special pentru abordarea acestei provocări majore prin inovare. În ultimele zile, la COP28, am avut ocazia să mă adresez în principal actorilor guvernamentali, colegilor lideri mondiali. Cu toate acestea, cred cu tărie că, pentru a răspunde în mod eficient schimbărilor climatice, guvernele trebuie să dezvolte un parteneriat puternic cu întreprinderile, instituţiile financiare, entităţile de cercetare şi inovare şi ONG-urile. Prin urmare, sunt bucuros că mă aflu astăzi aici, alături de inovatori din toate aceste sectoare”, a transmis preşedintele Iohannis în discurs.

Şeful statului a spus că ”România este situată în Europa Centrală, într-o regiune percepută uneori ca având o amprentă de carbon mare”.

”Cu toate acestea, puţini oameni ştiu că România şi-a redus de fapt emisiile de gaze cu efect de seră cu peste două treimi, în ultimele trei decenii, în timp ce şi-a multiplicat produsul intern brut.  Pornind de la acest bilanţ, ne angajăm să ne dezvoltăm economia şi să ne reducem în continuare emisiile, în mod simultan. În acest sens, avem nevoie de tehnologii transformatoare şi inovatoare la preţuri accesibile”, a spus preşedintele.
Klaus Iohannis a subliniat că ”peisajul inovaţiei verzi din România este foarte dinamic, iar marile centre universitare, cum ar fi cele din Bucureşti şi Cluj, inovează în domeniul materialelor de construcţie durabile şi al aplicaţiilor pentru eficienţă energetică”.
”Companiile din România susţin progresul tehnologiei pompelor de căldură, despre care anticipăm că vor fi esenţiale pentru decarbonizarea sectorului încălzirii şi răcirii clădirilor din România şi din Uniunea Europeană. Cercetarea şi inovarea pot ajuta la consolidarea şi la adaptarea superioară a producţiei agricole la schimbările climatice, atât în România, cât şi la nivel mondial. La COP26, la Glasgow, România a fost printre primele ţări care s-au alăturat Misiunii de Inovare Agricolă pentru Climă, o iniţiativă care urmăreşte să abordeze schimbările climatice şi foametea la nivel mondial prin inovaţie la nivelul sistemelor alimentare”, a arătat Klaus Iohannis.
Preşedintele a mai afirmat că ”demersurile României fac parte din eforturile mai ample ale UE în materie de inovare”.
”Uniunea Europeană este promotorul celui mai avansat sistem de comercializare a emisiilor din lume.  UE este, de asemenea, un inovator în ceea ce priveşte finanţarea combaterii schimbărilor climatice şi stimulentele financiare pentru acţiunea climatică. În acelaşi timp, Uniunea Europeană este un lider în cercetarea şi dezvoltarea de soluţii de stocare a energiei şi de captare a carbonului, ambele esenţiale pentru a ajunge la zero emisii nete”, a spus şeful statului.
Potrivit lui Klaus Iohannis, ”România este interesată să dezvolte, să utilizeze, dar şi să fabrice tehnologii verzi şi să contribuie astfel la lanţurile valorice verzi internaţionale”.
Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: