Lanţ scurt de aprovizonare cu mărfuri agro-alimentare. Proiect de lege în favoarea producătorului român

Deputati, voteaza in timpul sedintei Plenului reunit al celor doua Camere ale Parlamentului în care Guvernul îsi angajeaza raspunderea pe un program politic, in Bucuresti, marti, 11 martie 2014.. Foto: Ovidiu Micsik / Inquam Photos
Sursa foto: Inquam Photos / Ovidiu Micsik

Proiectul de lege privind lanţul scurt de aprovizionare care îi va ajuta pe producătorii români să îşi vândă mai uşor mărfurile agro-alimentare ar putea fi adoptat de parlament în sesiunea care începe în toamnă.

Astfel, trei sferturi dintre produsele disponibile pe piaţa din România vor fi din surse locale şi doar un sfert ar urma să provină din import, potrivit RadioRomânia.

La începutul lunii mai, guvernul a instituit lanţul scurt de aprovizonare prin OUG, iar legislativul urmează să stabilească modul de desfăşurare a activităţilor privind acest circuit comercial, care conectează direct consumatorii cu producătorii locali şi ar asigura cel mai bun raport calitate-preţ.

Reporterul Radioomânia, Petruţa Dinu, arată că proiectul de lege, aprobatv de senatori, prevede că lanțul scurt de aprovizionare reprezintă o prioritate națională pentru securitatea alimentară a României și se realizează potrivit strategiei europene de la fermă la consumatori. Inițiativa stabilește că persoanele juridice de drept public și privat, cu capital majoritar de stat, care desfășoară activități de alimentație publică în regim comercial sau cu circuit intern sunt obligate să participe de drept la lanțul scurt de aprovizionare.

Potrivit proiectului de lege, până la 01/01/2024 minimum 75% dintre alimentele achiziționate trebuie să fie din sursă locală. Votat de senatori, proiectul aşteaptă votul final în Camera Deputaţilor în sesiunea din toamnă.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: