Israelul publică o înregistrare video care l-ar arăta pe liderul Hamas Yahya Sinwar în tunelul de sub Khan Younis

Israelul ripostează după atacurile Hamas.
Sursa foto: g4media.ro
Armata israeliană a difuzat o înregistrare video care l-ar arăta pe liderul Hamas Yahya Sinwar în interiorul unui tunel sub oraşul Khan Younis din sudul Fâşiei Gaza, împreună cu soţia sa, copiii şi fratele său Ibrahim Sinwar, tranmite CNN.

Israelul l-a acuzat public pe Sinwar că este „creierul” din spatele atacului terorist al Hamas împotriva Israelului din 7 octombrie – deşi experţii spun că este probabil unul dintre mai mulţi – ceea ce îl face una dintre ţintele cheie ale războiului din Gaza.

Dezvăluind înregistrarea video la conferinţa sa de presă zilnică, purtătorul de cuvânt al Forţelor de Apărare Israeliene (FDI), Daniel Hagari, a declarat că imaginile au fost surprinse de o cameră de supraveghere a Hamas la 10 octombrie şi obţinute de FDI în ultimele zile.

„Aşa a reuşit să evadeze împreună cu familia sa în subteran într-un tunel către unul dintre complexele de cazare sigure pe care le construise în prealabil”,a continuat Hagari.

CNN nu poate verifica în mod independent dacă Sinwar este bărbatul văzut în înregistrarea video şi nici când a fost înregistrată, iar FDI nu a furnizat dovezi suplimentare pentru a-şi susţine afirmaţiile.

Hagari a adăugat că videoclipul a fost „rezultatul vânătorii” lui Sinwar şi că „vânătoarea nu se va opri până când acesta nu va fi capturat, viu sau mort”.

”Suntem hotărâţi să îl capturăm. Îl vom captura”,a adăugat Hagari.

Sinwar a fost descris ca fiind cel mai căutat om din Gaza de către Israel.

Armata israeliană l-a declarat „om mort”, poreclit într-un profil „Măcelarul din Khan Younis” pentru presupusul său rol în planificarea atacului din 7 octombrie.

În decembrie, IDF a înconjurat casa lui Sinwar, dar nu l-a găsit, spunând atunci că se crede că acesta se ascunde sub pământ. Un consilier al premierului israelian Benjamin Netanyahu a declarat ulterior că era „doar o chestiune de timp” până când va fi prins.

Cu toate acestea, Sinwar a rămas de negăsit, în ciuda unui asalt israelian intensiv asupra oraşului său natal, Khan Younis.

La 6 februarie, IDF a declarat că încă urmăreşte locul unde se află Sinwar – şi alţi lideri ai grupării militante din Gaza, generalul de brigadă Dan Goldfuss, comandantul Diviziei 98 a IDF, afirmând că este încrezător că trupele sale „îi vor prinde”. La momentul respectiv, el nu a răspuns când a fost întrebat dacă poate spune cu încredere că Sinwar se află încă în Gaza.

De asemenea, FDI a publicat un al doilea videoclip care, potrivit acestora, arată forţele israeliene într-o secţiune a tunelurilor Hamas în care cred că se ascunde Sinwar.

În videoclip, un soldat a cărui faţă este neclară spune că se află la „principala ascunzătoare” a lui Sinwar şi susţine că liderul Hamas a fost acolo în”vremuri recente”. Videoclipul arată, de asemenea, o baie, o bucătărie şi dormitoare, iar soldatul spune că trupele au găsit, de asemenea, „milioane de shekeli şi dolari în seif şi alte fonduri care sunt împrăştiate aici, afară”.

„Au fugit când au auzit că FDI se apropie de ei. Ştiau că venim, aşa că au fugit”,spune soldatul în înregistrarea video.

CNN nu poate verifica în mod independent afirmaţiile făcute de soldatul din videoclip.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: