Lista „Polului de dreapta” la europarlamentare: de la candidați urmăriți penal și averi uriașe, la anonimi

Polul de dreapta
Sursa foto: Facebook

Liderii alianţei Dreapta Unită au depus, luni la Biroul Electoral Central (BEC) peste 530.000 de semnături de susţinere pentru a candida la alegerile europarlamentare. Pe listă se află mai multe nume controversate, unele care chiar fac obiectul unor cercetări DNA.

Nume controversate pe lista Alianței Dreapta Unită

Probabil că cel mai controversat nume de pe lista Alianței Dreapta Unită este Vlad Voiculescu. Acesta a fost plasat chiar în deschiderea listei, pe locul al doilea. Fostul ministru al Sănătății este urmărit penal de către procurorii DNA, în dosarul vaccinurilor din pandemie. El este acuzat de abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave. Procurorii îl acuză de abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave (două fapte) și complicitate la abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave. Prejudiciul adus statului român ar fi de peste 1 miliard de euro. Voiculescu nu a fost retras, așa cum ar fi fost normal, până la o decizie definitivă din partea justiției. Liderii USR au decis să facă scut în fața fostului ministru și l-au protejat, acuzând în schimb justiția că îndrăznește să îl cerceteze pe Voiculescu. Acum, fostul ministru al Sănătății are șanse mari să reprezinte România la Bruxelles, chiar cu un dosar deschis la DNA.

Cristina Prună se află pe locul 5 pe lista Alianței. Aceasta a devenit consilier general în cadrul Consiliului General al Municipiului Bucureşti. De aici a fost doar un pas până în politica mare. Prună a fost aleasă deputat pe listele USR în circumscripţia electorală nr. 42 Bucureşti. Mandatul său a fost validat la 21 decembrie 2016. A fost realeasă deputat USR de Bucureşti în 2020. Din decembrie 2020, ocupă funcţia de vicepreşedinte al Biroului Permanent.

În conturi, Prună are aproape 100.000 de euro. Doar în acest an, deputata USR și-a mai făcut două depozite: unul de 50.000 de lei și altul de 30.500 de dolari americani. Ținând cont că Prună este pe locul 5 pe lista USR, aceasta are șanse mari să prindă un loc la Bruxelles și să-și mai rotunjească veniturile.

Tot pe lista Alianței Dreapta Unită se află și senatorul USR, Radu Mihai Mihail. Acesta se află în primii 10, mai exact pe locul 7. Acesta este unul dintre cei mai puțini activi parlamentari români, „remarcându-se” în ultimii 4 ani mai degrabă prin tăcere. Potrivit activității sale din Parlament, Radu Mihai Mihail a vorbit în ultimii 4 ani de zile aproximativ 20 de minute în total. Radu Mihail este și senator USR de Diaspora, dar nu s-a remarcat cu niciun proiect legislativ major pentru întoarcerea românilor în țară. Potrivit declarației sale de avere, Mihail are două case, două apartamente și peste 100.000 de euro în conturi. Deși este unul dintre cei mai puțini vizibili parlamentari români, USR consideră că acesta merită un loc pe lista de la europarlamentare, decizie cel puțin bizară din partea conducerii partidului.

Tot pe lista Alianței se află și Corina Atanasiu. În 2021, Dacian Cioloș o propusese pe aceasta la Ministerul Educației, în ciuda faptului că aceasta nu avea experiență în domeniu, fiind mai degrabă expertă în fonduri europene. În final, propunerea a fost retrasă, de vreme ce guvernul pe care Cioloș îl voia nu avea să fie investit niciodată. Acum Corina Atanasiu are o nouă șansă, de data asta în Parlamentul European.

O altă persoană aflată în vârful listei USR, pe locul 9 este Adriana Cristian. Aceasta a avut funcția de consilier local USR Cluj. Adriana Cristian nu are o experiență relevanta la nivel european. Cu toate acestea, liderii USR au decis să o împingă pe Adriana Cristian în rândul primilor 10 de pe lista Alianței la alegerile europarlamentare.

Topul primilor 10 candidați este completat de Ionuţ Simionca, de la PMP. Acesta este unul dintre cei mai bogați deputați din Parlamentul României. Potrivit declarației sale de avere, acesta deține numai puțin de 10 terenuri agricole, unele de peste 20.000mp în comuna Livezile. Acesta mai deține și un teren intravilan in Virginia, Statele Unite, de peste 1500mp, cumpărat de Simionca. Deputatul mai deține în Virginia și un teren forestier, iar alte două terenuri forestiere le are în Bistrița. Pe lângă terenuri, deputatul mai deține și bani în conturi peste Ocean. Vorbim de sume mari, de aproape 200.000 de dolari la Bank of America și mai mulți zeci de lei la bănci din România. Simionca are și un tractor, un ATV, o presă de baloți, un autoturism Dacia, o motocicletă și un șenilar. Deputatul este și unul dintre marii donatori în campaniile PMP. La alegerile locale din 2020, Simionca a pompat partidului peste 115.000 de lei, echivalentul a peste 23.000 de euro, iar la alegerile parlamentare din 2020 a donat încă și mai mult – 133.000 de lei, adică peste 27.000 de euro. Ca răsplată, Ionuţ Simionca se află acum pe un loc eligibil pe listele Alianței la europarlamentare.

Lista Alianței este completat de o serie de anonimi cu prea puține realizări. De pildă, Alina Gîrbea (locul 17) a fost consilier în Parlamentul European. Este în prezent funcţionar european. Geta Daniela Drăghici (locul 20) este un medic băcăuan, membru USR Bacău, susținut de primarul Lucian Viziteu. Alina Totti (locul 21) este asistentul Claudiei Țapardel, fostă membră a Parlamentului European. Nicolae Mihai Şvab (locul 24) este consilierul deputatului USR Bihor, Silviu Dehelean, iar Emilia Mateescu (locul 25) este fostă prefect al județului Argeș.

În concluzie, USR, PMP și Forța Dreptei mizează la aceste alegeri pe o serie de politicieni care nu au mari realizări la activ. Unii dintre aceștia au probleme penale, alții au averi colosale și au donat bani partidelor în campaniile electorale, în timp ce restul oamenilor care completează lista sunt niște anonimi desăvârșiți.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: