Luptă strânsă: 2023 poate deveni cel mai cald an din istoria măsurătorilor

termometru
Sursa foto: freepick

Vânătorii de recorduri pot fi mulţumiţi. Trăiesc în mijlocul unuia.

Anul acesta este pe cale să devină cel mai cald înregistrat vreodată, temperatura medie globală consemnată până în prezent în 2023 fiind cu 0,52 grade Celsius mai mare decât media, a anunţat serviciul Copernicus Climate Change Service al Uniunii Europene, relatează Reuters.

Temperatura globală pentru perioada ianuarie-septembrie este, de asemenea, cu 1,4 grade Celsius mai mare decât media preindustrială (din anii 1850-1900), a adăugat institutul, în condiţiile în care schimbările climatice împing temperaturile globale spre noi recorduri, iar modelele meteorologice pe termen scurt determină, de asemenea, mişcările de temperatură.

Luna trecută a fost cea mai caldă lună septembrie înregistrată la nivel global, cu 0,93C grade Celsius peste temperatura medie pentru aceeaşi lună în perioada 1991-2020, iar temperatura globală a lunii a fost cea mai atipică lună caldă din orice an din setul de date ERA5, care datează din 1940.

Oamenii de ştiinţă au declarat că schimbările climatice, combinate cu apariţia în acest an a modelului meteorologic El Nino, care încălzeşte apele de suprafaţă din estul şi centrul Oceanului Pacific, au alimentat recentele temperaturi record.

Temperaturile fără precedent pentru această perioadă a anului observate în septembrie – după o vară record – au doborât recordurile cu o valoare extraordinară. Această lună extremă a împins anul 2023 în onoarea îndoielnică a primului loc – pe cale să fie cel mai cald an şi cu aproximativ 1,4 grade Celsius peste temperaturile medii preindustriale”, a declarat Samantha Burgess, director adjunct al Copernicus, într-un comunicat.

„La două luni de la COP28, sentimentul de urgenţă pentru o acţiune ambiţioasă în domeniul climei nu a fost niciodată mai critic”, a spus ea, referindu-se la Conferinţa Naţiunilor Unite privind schimbările climatice. Anul trecut nu a fost un record, deşi lumea a fost cu 1,2 grade Celsius mai caldă decât în perioada preindustrială.

Recordul anterior aparţinea anilor 2016 şi 2020, când temperaturile au fost în medie cu 1,25 grade Celsius mai mari. Temperatura medie a suprafeţei mării pentru luna septembrie peste 60°S-60°N a ajuns la 20,92C, ceea ce reprezintă cea mai mare temperatură înregistrată pentru luna septembrie şi a doua cea mai mare pentru toate lunile, după august 2023, a precizat Copernicus.

Citește mai mult AICI

 

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: