Macron vrea să transforme UE în lider global. Trei concluzii din discursul de la Sorbona

Twitter (X)
Sursa foto: Twitter (X)

Președintele francez Emmanuel Macron a avertizat joi că Europa ar putea „muri” dacă nu reușește să își construiască propria apărare solidă în contextul războiului Rusiei din Ucraina sau dacă nu reușește să întreprindă reforme comerciale și economice majore pentru a concura cu China și Statele Unite.

Macron i-a îndemnat pe europeni să devină mai ambițioși într-o lume în schimbare rapidă pentru a face față provocărilor războiului, concurenței comerciale acerbe, penuriei de energie, schimbărilor climatice și creșterii autoritarismului.

„Europa noastră de astăzi este muritoare”, a spus Macron. „Ea poate muri și acest lucru depinde exclusiv de alegerile noastre”, a adăugat el. El a făcut apel la oameni să facă aceste alegeri acum, deoarece „astăzi Europa se află între război și pace”.

Iată care sunt principalele trei concluzii din discursul președintelui Macron de la Sorbona.

Europa, pe primul plan

Principalul mesaj al președintelui Macron a fost relativ simplu: suntem europeni, așa că trebuie să punem Europa pe primul loc. Asta cu atât mai mult cu cât la granițele UE este război. Această atitudine ar trebui să se reflecte pe mai multe planuri.

De pildă, UE ar trebui să favorizeze companiile locale în detrimentul rivalilor străini atunci când vine vorba de sprijin financiar public în sectoare strategice precum apărarea și spațiul, crede Macron.

Președintele francez a fost, din punct de vedere istoric, reticent în a folosi banii UE pentru a cumpăra armament străin. Macron a declarat că UE ar trebui să urmeze exemplul Statelor Unite și al Chinei și să acorde prioritate companiilor europene.

„Cine a văzut departamentul american de apărare sau de energie finanțând un actor european emergent?”, a spus el.

Președintele francez a propus consacrarea unui principiu al „preferinței europene” în tratatele UE. El a declarat că normele UE în materie de concurență ar trebui să fie relaxate pentru a deschide calea pentru așa-numiții campioni europeni, un obiectiv de lungă durată al Franței și al Germaniei.

„Trebuie să ne asumăm responsabilitatea pentru o evoluție a politicii noastre în materie de concurență pentru a ajuta la apariția campionilor europeni”, a spus el.

Autosuficiență militară

Europa pe primul loc ar trebui să se reflecte și în domeniul militar. Unele dintre propunerile președintelui francez de consolidare a industriei de apărare și a pregătirii militare a blocului comunitar par să vină în detrimentul NATO.

În timp ce avertiza că Europa nu ar trebui să se bazeze pe SUA pentru securitatea sa, Macron a cerut o nouă „inițiativă europeană de apărare”, lăsând să se înțeleagă că NATO nu este singurul forum în care capitalele europene pot discuta astfel de probleme. Aceste idei contrastează puternic cu cele ale președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care, la începutul acestei luni, a încercat să asigure NATO că presiunea Europei pentru un rol mai important în domeniul apărării nu diminuează importanța alianței militare.

Macron a mai spus că europenii ar trebui să își promoveze propriile standarde în privința armamentului.

Europa, lider global

Toate aceste lucruri ar trebui să facă din Europa un lider global. Mai exact, Macron vrea ca Europa să devină lider mondial până în 2030 în cinci sectoare-cheie: inteligența artificială, calculul cuantic, industria spațială, biotehnologia și noile forme de energie curată, cum ar fi hidrogenul și fuziunea nucleară.

În consecință, președintele francez a cerut nici mai mult nici mai puțin decât o „dublarea  capacității financiare a Europei”, inclusiv prin utilizarea mai intensă a surselor de venituri proprii ale UE, cum ar fi taxele.

Întrucât banii publici nu vor fi suficienți, Macron a îndemnat, de asemenea, la progrese în ceea ce privește uniunea piețelor de capital (CMU), un plan mai vechi care vizează construirea unei piețe unice de capital.

În concluzie, discursul lui Macron este unul ambițios prin care vrea să dea un imbold Europei, astfel încât Uniunea Europeană să devină în următorii ani principalul actor de pe arena internațională.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL