MADR (Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale): Se plătesc subvențiile pentru agricultorii din vegetal. Zootehnia își așteaptă rândul
Legumicultorii primesc sprijin financiar pentru culturile lor, mai devreme față de anii trecuți. Este vorba despre ajutorul de stat ce va compensa o parte din pierderile pe care le-au avut fermierii cultivatori de tomate în spații protejate și cultivatorii de usturoi. De asemenea, bani se primesc și pentru amenajarea spațiilor verzi. Zootehnia, însă, este în așteptare, urmând ca zilele următoare să îi vină rândul. Plățile vin după ce, în urmă cu aproape o săptămâna, organizațiile care reprezintă fermierii au semnalat un blocaj în plata subvenţiilor APIA și au cerut demararea de urgenţă a plăţilor.
Decizia a fost anunțată în Ședința de Guvern de joi – 22 februarie, când a fost aprobată Ordonanța de urgență privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru compensarea parțială a pierderilor la cultură de tomate în spațîi protejate și cultură de usturoi, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Comisia Europeană: Ajutor de 37,6 milioane de euro pentru cultivatorii români de tomate şi usturoi
Cu o zi înainte, miercuri, 21 februarie, Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutoare în valoare de 37,6 milioane de euro (187 de milioane de lei) notificată de România pentru sprijinirea producătorilor de tomate şi usturoi, în contextul războiului purtat de Rusia împotriva Ucrainei, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar. Sprijinul nu va depăşi 280.000 de euro pentru fiecare beneficiar şi va fi acordat până la data de 30 iunie 2024.
”Programul Tomata și Programul usturoiul românesc continuă și în acest an, iar fermierii care se înscriu în aceste programe vor primi 3.000 de euro/1.000 de mp pentru tomate, respectiv 3.000 de euro/ha pentru usturoi. La solicitarea legumicultorilor am luat decizia de a le oferi sprijinul financiar de care au nevoie mai devreme față de anii trecuți. Astfel, le asigurăm un ajutor financiar pe cadrul temporar de criză Ucraina pentru a avea resurse financiare în perioada de pregătire și îngrijire a culturilor, în valoare de 1.500 de euro/1000 de mp pentru cei care cultivă tomate în spațîi protejate și 1.500 de euro/ha pentru cei care cultivă usturoi, urmând că restul sprijinului să îl acordăm sub formă de ajutor de minimis, după recoltare, în aceleași condiții că în anii trecuți. Fermierii au nevoie de resurse financiare pe întreaga perioadă a anului agricol și este de datoria noastră să le oferim sprijinul exact când au nevoie”, a declarat Florin Barbu, ministrul MADR (Agriculturii și Dezvoltării Rurale).
Cine beneficiază. Data limită de depunere a cererilor. Data de plată
Beneficiarii pot fi întreprinderile care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole vegetale, cultivatori de tomate în spațîi protejate și de usturoi.
Depunerea cererilor și a documentelor justificative se va face până la data de 12 aprilie 2024, inclusiv, la cultura de tomate în spațîi protejate și până la data de 19 aprilie 2024, inclusiv, la cultura de usturoi.
Plata sumelor reprezentând ajutorul de stat se vor face până la data de 30 iunie 2024 inclusiv.
Atenție, se fac verificări!
Verificările în teren ale echipelor mixte DAJ-uri și APIA vizează deplasarea în teren pentru verificarea suprafețelor înființate și menținerea acestora. În cazul în care suma totală de plată determinată, care urmează să fie acordată beneficiarilor, depășește resursele financiare totale, suma cuvenită fiecărui beneficiar se va reduce proporțional.
Astăzi începe autorizarea la plată a dosarelor eligibile pentru ecoschema de înverzire PD – 04.
Ecoschema PD 04 – Practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil, are buget alocat de peste 422,6 milioane de euro, iar „cuantum-ul maxim va fi de 73 euro per masură, atât cât permite PNS ul”, declara Ionuţ Lupu, fostul director general APIA.
Potrivit fostului director, contractul pentru dezvoltarea soft-ului necesar implementării plăţilor în cadrul măsurilor PD 04 a fost semnat în 28.12.2023, iar termenul de finalizare (conform contractului) este 25.05.2024.
Zootehnie- ajutor de stat de aproximativ 390 milioane de lei
Tot în ședința de joi, Guvernul a aprobat o Hotărâre prin care sectorul creşterii animalelor va beneficia în 2024 de o schemă de ajutor de stat în valoare de aproximativ 390 milioane de lei, reprezentând credite de angajament şi credite bugetare, informează Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
„În urmă actului aprobat în şedinţa de astăzi, speciile taurine, bubaline, porcine şi ecvine vor beneficia de 120,7 milioane lei, iar pentru speciile ovine şi caprine va fi prevăzută suma de 269 milioane de lei”, se menţionează în comunicatul MADR.
Zootehnie. Ajutorul de stat sub formă de servicii. Cine beneficiază
Ministrul Agriculturii a anunțat că în perioada imediat următoare vor intra la plată și ajutoarele pentru sectorul zootehnic, precizând că: ”până în prezent fiind luate în calcul 180.000 de dosare”.
Ajutoarele sunt furnizate sub formă de servicii subvenţionate microîntreprinderilor, întreprinderilor mici şi mijlocii, respectiv întreprinderilor individuale şi familiale, persoanelor fizice autorizate, persoanelor fizice care deţîn atestat de producător după caz, precum şi persoanelor juridice care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei de produse agricole.
Valoarea totală a schemei de ajutor de stat pentru anul 2024 se încadrează în plafonul total maxim al schemei de ajutor de stat pentru perioada 2023-2027, care este de peste 561,571 milioane lei.
AAC: ”Semnalămun blocaj în plata subvenţiilor APIA pentru o serie de scheme importante”
Reamintim că pe 15 februarie, Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC) cerea urgentarea plăţilor pentru mai multe subvenţîi aflate încă în blocaj la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA).
Adresa a fost trimisă fostului directorului general al APIA, Ionuţ Lupu.
”Semnalăm, la acest moment, un blocaj în plata subvenţiilor APIA pentru o serie de scheme importante, astfel că vă solicităm să dispuneţi şi întreprindeţi toate măsurile necesare pentru:
-
Aprobarea în această săptămână a Hotărârilor de Guvern pentru alocarea sumelor necesare şi plata Ajutoarelor Naţionale Tranzitorii (ANT) în sectorul vegetal şi zootehnie (bovine, ovine, caprine şi bubaline), astfel încât plăţile să poată fi demarate de săptămâna viitoare.
-
Demararea de urgenţă a plăţilor pentru ecoschema PD 04 – Practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil, începând cel târziu de săptămâna viitoare”, se arată în documentul transmis către premier şi miniştri”.
Fermierii cer finalizarea softului şi operaţionalizarea IPA ( aplicaţie online)
De asemenea, fermierii cereau directorului general al APIA finalizarea softului şi operaţionalizarea IPA pentru a se putea efectua plăţile şi pentru eliberarea adeverinţelor APIA începând cu lansarea sesiunii de depunere cereri APIA (1 martie 2024).
”Fermierii reamintesc că ponderea majoritară a acestor sume va fi decontată de Comisia Europeană şi că sunt multe aspecte administrative care prin simplificare, urgentare şi debirocratizare pot veni în sprijinul producătorilor agricoli”, se justifică în scrisoarea AAC.
Contractul pentru realizarea soft-ului a fost semnat în 28.12.2023, iar termenul de implementare este 24.05.2024.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News