Mai mulți preoți din R. Moldova părăsesc mitropolia subordonată Rusiei și trec la biserica românească

Sursa foto: Mitropolia Chişinăului şi a Întregii Moldove

Nu mai puțin de 13 biserici din diferite zone ale R. Moldova vor trece oficial la Mitropolia Basarabiei, subordonată Bisericii Ortodoxe Române, începând cu săptămâna viitoare, au declarat pentru Europa Liberă surse apropiate instituțiilor religioase.

De la începutul invaziei rusești în Ucraina, peste 60 de preoți din R. Moldova au trecut de la Mitropolia Moldovei – subordonată Rusiei, la cea a Basarabiei – subordonată bisericii ortodoxe din România.

Săptămâna viitoare, aceste biserici urmează să primească actele de reînregistrare de la Agenția Servicii Publice.

Una dintre parohiile care deja și-a schimbat mitropolia în acte este biserica „Sf. Arhangheli Mihail și Gavril” din satul Malcoci, raionul Ialoveni. Parohul ei, preotul Andrei Oistric, a fost până nu demult decan al Facultății de Teologie Pastorală la Academia de Teologie Ortodoxă, parte a Mitropoliei Moldovei.

„Am făcut studii la Suceava și la București și întotdeauna am fost mai aproape de Mitropolia Basarabiei. Mai mult de jumătate din viața mea am oferit-o învățământului teologic: 13 ani am fost profesor, preot spiritual și director adjunct la Seminarul teologic liceal de fete „Regina Maria” și alți 12 ani am lucrat la Academia de Teologie, dintre care 10 ani am fost decan. Sentimentele mele pentru ortodoxia românească nu erau un secret. Toți colegii și învățăceii mei au știut acest lucru”, a povestit Europei Libere preotul Andrei Oistric.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: