Pentru că nu-și poate vedea copiii, o femeie se află de 25 de zile în greva foamei, în fața clădirii Parlamentului!

Foto PS News

De 25 de zile, o femeie de 44 de ani, face greva foamei în fața Parlamentului pentru că nu-și poate vedea cei trei copii. Mihăilă Vasilica a intrat în greva foamei pentru că fostul soț nu o lasă de peste trei ani să își vadă copiii, deși femeia are de partea ei o hotărâre judecătorească definitivă care stabilește domiciliul minorilor la mamă. 

Vasilica Mihăilă:  „Constituția României garantează dreptul la familie, dar este încălcat acest drept”

„Sunt în a 25-a zi de grevă a foamei deoarece copiii noștri, trei la număr, care acum au 8, 10, 13 ani, de aproape 3 ani de zile nu au legătură cu propria mamă. Cei doi minori care au 8 și 10 ani nu au voie nici măcar să vorbească la telefon cu mine. Este inuman și inadmisibil în 2024 ca o mamă să fie nevoită să stea în greva foamei, atâtea zile, neobservată de cei care ne conduc țara și care, teoretic, ar trebui să ne apere drepturile ca om. Constituția României garantează dreptul la familie, dar este încălcat acest drept”, a spus Mihăilă Vasilica.

Foto PS News

 

PS News: Sunteți aici de atâtea zile. Se oprește cineva să stea de vorbă?

“Am fost invitată de către dna. președintă a Camerei Juridice, Laura Vicol (PSD), la începutul grevei și de către o altă doamnă deputat, Mara Calista (PNL), în Parlament. Din păcate, sistemul este putred. Avem o hotărâre judecătorească favorabilă exclusiv mamei, în cazul meu și obligația asistenților sociali era că ei să se asigure că minorii sunt la domiciliul încredințat de instanță. Ori ei nu fac lucrul ăsta, de 3 ani de zile”, susține mama celor trei copii.

Femeia a câștigat procesul în care și-a acuzat soțul de abuz asupra minorilor iar instanța a decis evacuarea din locuință a acestuia. Numai că, la plecare. omul a luat cu el și copiii, cărora le-a interzis să mai țină legătura cu mama lor. Disperată, Vasilica Mihăilă dă vină pe această situație pe inspectorul de la Asistența Socială Protecția Copilului care ignoră efectiv decizia instanței.

”Suntem dintr-un sat, din Valea Lupului, județul Iași. Inspectorul care instrumentează cazul nostru se numește Elena Sălăvăstru. Este depășită. Consider că ar trebui să își dea demisia că să nu mai afecteze și alți copii. În situația copiilor noștri e destulă suferință pentru trei copii. Această doamnă se pune mai presus de o hotărâre judecătorească emisă de Tribunalul din Iași. Când tribunalul l-a evacuat pe tatăl copiilor pentru rele tratamente aplicate minorilor, dna. inspector Sălăvăstru Elena a scris în referatele de anchetă socială că minorii sunt într-un cadru familial perfect echilibrat și au toate condițiile să se dezvolte din punct de vedere emoțional, psihic și fizic. Ori, în hotărârea judecătorească, sunt fapte consemnate de abuz, din partea tatălui. Și această doamnă trece peste o hotărâre judecătorească (…). Soțul a fost evacuat, copiii mi-au fost încredințați, exclusiv. El când a plecat din casă a luat și copiii. De atunci i-a mutat prin trei locuințe. În acești 3 ani de zile nu le-a dat voie nici să vorbească la telefon cu mine, cu toate că locuim în același sat, la 1 km distanță”, a mai spus Mihăilă Vasilica.

 

Laura Vicol, președintele Comisiei juridice din Camerei Deputaților, comisie care coordonează, în acest moment, discuțiile asupra modificărilor legii 272 din 2004, a subliniat faptul că se lucrează cu toată lumea specializată, ”să facem ceea ce este mai bun, în acest sens”.

Art. 379 din Noul Cod Penal precizează clar că ”reținerea de către părinte a copilului său minor fără consimțământul celuilalt părinte sau al persoanei căreia i-a fost încredințat minorul conform legii, se pedepsește cu închisoare de la o lună la trei luni sau cu amendă”.   În aceste condiții, în loc să fie îndrumată spre un executor judecătoresc care să pună în executare hotărârea judecătorească definitivă, femeia a asistat la un discurs politic despre modificarea altei legi ce ține de protecția și drepturile minorilor.

Laura Vicol: “Este o lege foarte sensibilă. Nu ne grăbim tocmai ca să nu iasă ceva rău”

“La 2 zile după ce a început greva foamei, am chemat-o imediat la mine în birou, i-am explicat că eu de când sunt în Parlament, proiectele mele cu preponderență sunt pentru copii și pentru vârstnici. Adică am avut proiecte devenite legi fără prea mult impact bugetar și am explicat și am și arătat în timp că sunt avocat de profesie. Am 20 de ani de avocatură(…). I-am explicat doamnei, i-am arătat că se muncește și că este o lege foarte sensibilă și din dorința de a o face o lege bună pentru copii. Nu ne grăbim tocmai ca să nu iasă ceva rău. Este un proiect PNL, dar pe care lucrăm cu toții pentru că sunt lucruri care pot fi completate și am rugat-o pe doamna să iasă din grevă pentru că nu-i face bine sănătății. Doamne ferește, vine cineva și o consideră inaptă medical sau nu știu, și are trei copii de crescut. A spus că nu pleacă de acolo până nu iese legea”, a spus Laura Vicol pentru PS News.

Laura Vicol: “O lege nu se face sub presiune, mai ales când e vorba despre copii”

 “I-am arătat că din grup fac parte atâția oameni cu experiență care pot veni cu idei bune. Adică să facem o lege bună, nu facem legi perfecte, dar măcar încercăm să le facem cât de bine putem. Am luat legătura cu primarul de acolo, am legătura cu asistentul social care se ocupă de problemă și am întrebat ce se întâmplă. Am încercat să dau o mână de ajutor deoarece și eu sunt mamă și am trei copii acasă. (…) Este o durere pe care o înțeleg și sunt total în întregime lângă dânsa și lângă toți părințîi care trec prin această situație. Tocmai de aceea lucrăm, cu toată lumea specializată, să facem ceea ce este mai bun, în acest sens”, a explicat președintele Comisiei juridice din Camera Deputaților, Laura Vicol.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: