Marcel Boloș: Bugetul pentru 2024 ”este cu adevărat unul modern, structurat pe prioritățile și nevoile actuale”

Marcel Boloș / Inquam Photos / George Călin
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a publicat bugetul României pentru 2024 în transparență, descriindu-l drept unul ”cu adevărat unul modern, structurat pe prioritățile și nevoile actuale”.

Acesta și-a felicitat echipa, alături de care a dus ”o muncă titanică” pentru a concepe bugetul pentru 2024, pe care urmează să îl prezinte în detaliu, dar în legătură cu care a schițat câteva informații care constituie ”prefața acestui document strategic atât de important”:

  • Ministerul Finanțelor prognozează o 𝐜𝐫𝐞𝐬̦𝐭𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐞𝐜𝐨𝐧𝐨𝐦𝐢𝐜𝐚̆ 𝐝𝐞 𝟑,𝟒%, susținută, în principal, de investiții pe partea cererii și de servicii și construcții pe partea ofertei;
  • Câștigul salarial mediu net lunar va crește cu 9,3%;
  • Ministrul Finanțelor anunță un 𝐛𝐮𝐠𝐞𝐭 𝐫𝐞𝐜𝐨𝐫𝐝 pentru 𝐢𝐧𝐯𝐞𝐬𝐭𝐢𝐭̦𝐢𝐢 – cheltuielile destinate investițiilor sunt de aproximativ 124 miliarde lei, reprezentând 7% în PIB, iar în anul 2026 acestea însumează aprox 129,2 miliarde lei, în creștere față de anul 2024 cu 9,1 miliarde lei.
  • Prin acest buget, ministerul își propune să construiască și să consolideze fundamentul serviciilor publice de calitate. Pentru Ministerul Educaţiei este asigurată o creştere de aproximativ 61 % a bugetului, practic în valoare nominală de la 35 de miliarde la 57 de miliarde de lei, ceea ce asigură sumele necesare pentru creşterea salariilor personalului didactic şi nedidactic din Ministerul Educaţiei.
  • Pentru Ministerul Sănătății, Marcel Boloș a propus un buget mărit cu 5,7 miliarde de lei față de bugetul estimat pentru 2023, ajungând la 18,8 miliarde lei.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL