Marcel Ciolacu ar putea fi debarcat la Congres. Scenariu: Sorin Grindeanu, viitorul președinte PSD

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

În ultimele zile, o serie de surse politice și zvonuri din interiorul Partidului Social Democrat (PSD) indică o posibilă schimbare majoră la vârful partidului. Marcel Ciolacu, actualul lider al social-democraților, ar putea fi înlăturat la viitorul congres al partidului, iar Sorin Grindeanu este văzut ca principalul său înlocuitor. În acest context, Mircea Geoană ar putea să fie candidatul sprijinit de PSD pentru alegerile prezidențiale din 2024.

Scenariul Grupării Hrebenciuc: Grindeanu Premier, Geoană Președinte

Potrivit unor surse din PSD, gruparea care dorește înlăturarea lui Ciolacu ar avea un plan bine pus la punct. Aceasta îl vede pe Sorin Grindeanu ca viitor președinte al PSD, iar Mircea Geoană drept candidat la președinția României. Geoană, perceput ca un independent, ar putea atrage un spectru mai larg de votanți, depășind barierele politice tradiționale.

Viorel Hrebenciuc, un fost lider influent al PSD și cunoscut pentru abilitățile sale strategice, ar fi în spatele acestei mișcări. Hrebenciuc este recunoscut pentru capacitatea sa de a manevra din umbră și de a orchestra alianțe politice complexe.

Mircea Geoană nu este străin de scena politică românească. Fost președinte al PSD și ministru de externe, Geoană are o carieră politică lungă și variată. Recent, a deținut funcția de secretar general adjunct al NATO, consolidându-și astfel profilul internațional. Aceasta experiență ar putea fi un avantaj în cursa pentru președinția României, oferindu-i o imagine de politician competent și cu viziune globală.

Conform surselor, nu doar Marcel Ciolacu este vizat de această grupare, ci și premierul Nicolae Ciucă. Se pare că strategii din umbră ai PSD plănuiesc o mișcare coordonată care să afecteze ambii lideri politici, deschizând astfel calea pentru tandemul Grindeanu-Geoană. Nu este clar însă dacă acest scenariu va reuși. Atât Geoană cât și Grindeanu au un trecut nefast. Geoană a pierdut alegerile prezidențiale din 2009 în fața lui Traian Băsescu, chiar dacă atunci Geoană era favorit în sondajele de opinie. Grindeanu a fost premier în timpul guvernării PSD – ALDE, fiind legat de promulgarea notoriei OUG 13. Ulterior Grindeanu a fost nevoit să demisioneze, pierzând încrederea lui Liviu Dragnea. Plecarea lui a fost însă una cu scandal, PSD depunând o moțiune de cenzură împotriva propriului prim ministru, o premieră în istoria post decembristă a țării.

Perspectivele pentru PSD

Totuși, dacă acest scenariu se va concretiza, PSD ar putea suferi o transformare semnificativă. Schimbarea conducerii partidului și susținerea unui candidat perceput ca independent la președinție ar putea modifica dinamica electorală și strategiile politice ale social-democraților. Sorin Grindeanu, cu o experiență considerabilă în administrație și politică, ar putea aduce o abordare nouă la conducerea PSD.

Deși zvonurile și scenariile politice sunt o parte constantă a peisajului politic românesc, mișcările din PSD par să indice o posibilă schimbare majoră. Rămâne de văzut dacă această grupare va reuși să impună schimbările dorite și ce impact vor avea acestea asupra alegerilor prezidențiale din 2024. Cert este că PSD se află într-o perioadă de frământări interne și de căutare a unor strategii care să-i asigure succesul electoral în anul 2024. Rămâne de văzut care va fi impactul acestor strategii interne pe scena politică din România.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: