PSD și PNL negociază o eventuală comasare a alegerilor din 2024, dar Marcel Ciolacu, președintele social-democraților, arată că se teme de candidatul PNL la alegerile prezidențiale. Rezultatele alegerilor prezidențiale din 2014 și 2019 au demonstrat că PNL are capacitatea să câștige, mai ales că PSD în 2024 nu este atât de puternic pe cât vrea să pară.
Comasarea alegerilor, mărul discordiei în coaliție
România va avea 5 runde de alegeri (cu turul doi la prezidențiale) în 2024, iar această situația va debusola electoratul. PSD ignoră toate beneficiile comasării alegerilor europarlamentare cu cele locale, așa cum au făcut numeroase state UE. Partidul condus de Marcel Ciolacu se folosește de comasare pentru a încerca să scape de candidatul PNL la prezidențiale.
PSD a transmis celor din PNL că este de acord cu comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale, pe 9 iunie, dacă liberalii îl vor susține pe Marcel Ciolacu la alegerile prezidențiale. O astfel de propunere este chiar ofensatoare pentru un partid ca PNL, care știe că are șanse la victorie la alegerile prezidențiale.
„Cu comasarea, a rămas foarte bine. În acest moment, avem alegeri conform legii. Avem patru rânduri de alegeri”, a declarat Ciolacu, marți.
PSD ar mai dori să fie comasate turul doi la alegerile prezidențiale cu alegerile parlamentare, ceea ce ar ajuta din nou partidul condus de Marcel Ciolacu.
Ciolacu se teme de candidatul PNL
Pretențiile pe care le exprimă PSD-iștii arată că aceștia se tem de candidatul PNL la alegerile prezidențiale. Președinții celor două partide ar urma să fie și candidații la alegerile prezidențiale, dacă până atunci nu se schimbă nimic în interiorul formațiunilor politice.
Rezultatele alegerile prezidențiale din 2014 și 2019 arată că PSD a fost învins de două ori de PNL, deși liberalii nu erau favoriți în sondaje.
Potrivit unui sondaj INSCOP, 50,4% dintre români ar prefera un președinte de dreapta și doar 20,7% ar prefera unul de stânga. Din acest punct de vedere, PNL pleacă favorit în fața PSD. La începutul anului, Ciolacu spunea că e momentul ca în România să fie ales un președinte de stângă, însă cetățenii îl contrazic.
„Cred că după 20 de ani și după multiple crize, e momentul ca în România să fie un președinte de stânga, un om care să simtă de stânga și să simtă de o echitate socială”, preciza președintele PSD.
PSD, învins de PNL de două ori
Victor Ponta, premier și președinte PSD în 2014, a fost învins de Klaus Iohannis, susținut de PNL și PDL. Victor Ponta avea guvernarea, avea de partea sa un partid care domina sondajele, însă a pierdut în turul doi în fața unui primar.
Toate sondajele realizate în 2014 arătau că Ponta era marele favorit, chiar cu o diferență mare de voturi. După turul doi, Klaus Iohannis a obținut 6,2 milioane de voturi, iar Ponta doar 5,2 milioane de voturi.
În 2019, victoria PNL a fost una și mai evidentă. Klaus Iohannis a candidat pentru al doilea mandat, iar PSD a trimis-o în cursă pe Viorica Dăncilă, premier și președinte PSD la acea vreme. Toate sondajele arătau că Iohannis nu avea un rival pe măsură, în timp ce PSD traversa o criză internă.
Însă în cazul Dăncilă a apărut trădarea internă. Chiar Mihai Tudose a confirmat, în 2023, că PSD nu a tras pentru Dăncilă în 2019 și nu a vrut-o nimeni candidat.
„Eu am trăit momente din-astea în care partidul nu a tras pentru candidat. (…) Nu a tras deloc (partidul pentru candidatura sa – n.r.). Deloc. Nu era partidul foarte înnebunit, membrul meu de partid de pe la Brăila (…) Vorbind cu ei, nu prea s-au dat jos din pat”, a declarat Tudose.
În 2021, Viorica Dăncilă a vorbit despre conflictele sale cu Marcel Ciolacu și a povestit cum a fost trădată de Paul Stănescu. Nu era suficient că PSD nu era favorit în sondaje, dar membrii de partid au decis să se saboteze între ei chiar la alegeri.
„Stănescu mi-a spus că nu trebuia să intru eu în turul doi al alegerilor, ci Dan Barna. Paul Stănescu mi-a spus: ai vrut să candidezi, n-ai vrut să lași pe alții să preia conducerea partidului, te voi distruge!”, declara Dăncilă.
Cum vrea Ciolacu să evite trădările din PSD
Situația din PSD nu este calmă nici în 2024. Marcel Ciolacu are o mare problemă cu grupul Gabrielei Firea, deoarece nu vrea să o anunțe candidatul PSD la alegerile pentru Primăria București. Firea a ieșit public și l-a atacat pe Ciolacu. PSD este primul în sondaje, însă va avea nevoie de alți parteneri pentru a forma majoritatea parlamentară. Partidul condus de Ciolacu nu are puterea din trecut, când Victor Ponta sau Liviu Dragnea reușeau să domine guvernarea.
PSD le-a propus celor din PNL să comaseze turul doi al alegerilor prezidențiale cu alegerile parlamentare. Acest lucru l-ar ajuta pe Ciolacu să se protejeze de eventuale trădări din interiorul partidului. Liderii PSD din teritoriu ar fi motivați să aducă votanții la urne pentru a obține mandatele în Parlament și Marcel Ciolacu ar profita de acest lucru la prezidențiale.
Negocierile pentru comasarea alegerilor par să fie într-un punct mort, în care niciun partid nu vrea să ajungă la un consens. Marea miză a celor două partide este să aibă fiecare candidatul la alegerile prezidențiale. Primul test al celor doi președinți de partide, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, este pe 9 iunie 2024, când vor fi alegerile europarlamentare.
Autor
-
Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News