Mathias Cormann, șeful OCDE: Contribuțiile sociale sunt mari în România. Sistemul de impozitare lovește salariile mici

Sursă foto: Facebook/ Mathias Cormann

România ar trebui să schimbe actualul sistem de impozitare, care lovește în angajații cu salarii mici. O spune șeful organizației celor mai dezvoltate țări din lume – OCDE, Mathias Cormann, într-un interviu pentru Digi24. Din cauza contribuțiilor sociale mari, care înghit 35% din venitul brut, mulți români continuă lucreze „la neagru”. Ca cei cu venituri mici să dea mai puțin la stat, cei care câștigă mai bine ar trebui să dea mai mult. Acesta recomandă practic României trecerea la un sistem de impozitare progresiv. Șeful clubului celor mai bogate țări a subliniat în interviul pentru Digi24 necesitatea ca statul să-și crească veniturile, dar și despre posibilitatea creșterii taxei pe valoare adăugată ca ultimă soluție în cazul în care finanțele țării rămân dezechilibrate. România vrea să adere la OCDE în 2026.

Cristina Sbîrn, jurnalist Digi24: Una dintre recomandările făcute de către OECD, dar și de alte organizații internaționale, e ca România să-și scadă deficitul prin creșterea conformării și generarea de venituri mai mari. Cum credeți că poate România să facă asta? Putem lua în considerarea creșterea taxelor de anul viitor sau poate creșterea cotei de TVA-ului tot de anul viitor?

Mathias Cormann, secretar general al OCDE: În mod clar bugetul este pe deficit și proiecțiile arată o creștere a datoriei publice, asta într-o perioadă când presiunea fiscală, presiunea cheltuielilor, atât structurale, cât și a celor generate de factorilor externi, crește. Iar veniturile fiscale ale României raportate la PIB sunt scăzute (comparativ cu alte state din OECD, n.red.). Este pe un trend descendent dacă este să ne uităm în trecut și este clar sub standardele OECD.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL