Digitalizare și simplificare fiscală: românii ajung de la un CNP la trei coduri de identificare

Sursă foto: Facebook/ Ministerul Finanţelor

Ministerul Finanţelor propune modificarea Codului de procedură fiscală pentru îmbunătăţirea capacităţii operative a ANAF în prevenirea şi combaterea fenomenelor de neconformare. Principalele modificări vizează acordarea eşalonării la plată în formă simplificată, inclusiv pentru obligaţiile fiscale cu reţinere la sursă, în anumite condiţii, precum şi posibilitatea plăţii obligaţiilor fiscale în conturile de venituri bugetare aferente fiecărui tip de obligaţie fiscală. 

”Ministerul Finanţelor pune în dezbatere publică actul normativ prin care aduce o serie de modificări şi completări Legii nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală, pentru adaptarea legislaţiei fiscale, astfel încât gradul de colectare şi conformare la plată să crească”, informează Ministerul de Finanţe.

Modificările Codului de procedură fiscală au făcut obiectul discuţiei ample de luni, 29 iulie, dintre ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi reprezentanţii mediului de afaceri, dintre care: Asociaţia Română a Băncilor, Patronatul Antreprenorilor Contabili din România, Camera Consultanţilor Fiscali, CECCAR, ACHAM, Consiliul Investitorilor Români şi Consiliul Investitorilor Străini. La finalul întâlnirii, cele două părţi au stabilit un termen de 20 de zile pentru transmiterea de propuneri din partea mediului de afaceri pentru eventuale modificări ale proiectului de act normativ.

„Efectul sinergic al tuturor măsurilor pe care le implementăm pentru a ţine sub control evaziunea fiscală va fi vizibil în contul de execuţie bugetară. Din experienţa noastră, în combaterea evaziunii fiscale şi având în vedere mecanismele pe care le implementăm, am constatat că trebuie să gestionăm problema din mai multe direcţii, pentru a monitoriza şi reveni la normalitate. Proiectele noastre de digitalizare converg spre obiectivul general de reducere a gap-urilor la diverse categorii de impozite şi taxe. Toate statele care au aplicat astfel de proiecte de digitalizare au obţinut rezultate semnificative. Toate aceste măsuri ne vor ajuta să valorificăm mai bine creanţele bugetare, să reducem cât mai mult sarcina fiscală de pe umerii contribuabililor şi astfel să generăm finanţări consistente pentru asigurarea marilor servicii publice”, subliniază Marcel Boloş.

Citește mai mult AICI

Potrivit Adevărul, acum, Ministerul Finanțelor propune introducerea unui al 3-lea cod numeric pentru persoanele fizice (după ce a propus introducerea CNP-ului fiscal), pe care-l numește „Număr de Identificare Digitală”, care poate fi folosit alternativ CNP-ului, în relația cu ANAF.

Se propune utilizarea de către persoanele fizice a unui număr de identificare digitală, ca o alternativă la CNP, pentru funcționarea corectă a sistemelor digitale care solicită utilizarea CNP-ului persoanelor fizice. Astfel, o persoană fizică poate alege să își dovedească identitatea în relația cu organul fiscal, utilizând numărul de identificare digitală în locul CNP-ului”, explică ministerul într-un comunicat.

Numărul de Identificare Digitală, folosit în locul CNP-ului 

În nota de fundamentare a proiectului de act normativ se menționează că „organul fiscal central alocă oricărei persoane fizice un număr de identificare digitală atribuit în scop fiscal care să fie utilizat de persoanele fizice, în locul CNP-ului, pentru funcționarea corectă a sistemelor care solicită utilizarea CNP-ului persoanelor fizice”.

Eliberarea acestui număr de identificare fiscală se va face „la solicitarea persoanei fizice”, fie prin utilizarea serviciului „Spațiul privat virtual”, fie prin utilizarea altor mijloace de comunicare în mediu electronic (de exemplu, o aplicație pusă la dispoziția persoanei fizice pe site-ul ANAF sau pe telefon).

Astfel, o persoană fizică poate alege să își dovedească identitatea în relația cu organul fiscal, utilizând acel număr de identificare digitală în scop fiscal în locul codului numeric personal.

Nota de fundamentare a proiectului de modificare a Codului Fiscal nu explică motivele care au dus la luarea unei astfel de decizii și nici ce beneficii ar avea românul de rând care ar putea cere eliberarea unui astfel de cod numeric.

Boloș: Cu ajutorul CNP-ului fiscal se poate obține creditul fiscal

În urmă cu o săptămână, Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a oferit o serie de explicații privind modalitatea în care va funcționa așa-zisul „CNP fiscal”, precizând că de fapt este vorba de un cod de identificare fiscală cu ajutorul căruia se va obține creditul fiscal.

Creditul fiscal va avea un sistem de cumul de procente din toate cumpărăturile pe care le facem, iar suma fie se rambursează cumpărătorului, fie este folosită de acesta ca o formă de compensare la taxe și impozite.

„Conceptul de credit fiscal are la bază determinarea cumpărătorului să ceară bonul fiscal de la vânzător, astfel încât prin Declarația unică inteligentă, acel bon din zonele cu evaziune sunt contabilizate și se decide ca un procent din valoarea acelor cheltuieli să îmbrace valoarea creditului fiscal”, a spus Marcel Boloș, ministrul Finanțelor.

Pentru a nu se încălca normele GDPR, fiecare cumpărător persoană fizică ar obține un cod de identificare fiscală, considerat ca un al doilea CNP. Prin trecerea codului de identificare pe fiecare bon de cumpărături sau factură, se face cumulul creditului fiscal

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: