Mihai Daraban: Mă îndoiesc că micile magazine pot oferi, cumpărătorilor, produse suficiente, în weekend

Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț a României a explicat, în cadrul unui interviu realizat cu PS News, de ce mediul de afaceri se confruntă cu instabilitatea, indiferent dacă este sau nu, an electoral. Impozitarea forței de muncă și (dez)avantajele închiderii magazinelor în weekend.

Care sunt temerile oamenilor de afaceri în acest an al alegerilor pe o scenă politică neclară, ambiguă?

Mihai Daraban: Temerile oamenilor de afaceri sunt aceleași, indiferent dacă este un an electoral sau nu. În principiu, vorbim de aceeași problemă cu care se confruntă mediul de afaceri de foarte multă vreme, și anume: instabilitatea. Fie ca ne referim la instabilitatea fiscală, fie la cea politică, acest aspect are implicații negative asupra dezvoltării afacerilor în România. Mediul de business s-a confruntat de foarte multe ori, de-a lungul timpului, cu schimbarea regulilor în timpul jocului, atunci când ne referim la cadrul fiscal, sau chiar cu schimbarea jucătorilor, atunci când ne referim la decidentul politic. În spațiul public, au apărut o serie de informații privind noi modificări sau reforme fiscale, cum ar fi impozitarea progresivă sau posibile creșteri de taxe. Este foarte greu pentru orice companie să-și facă un plan de dezvoltare durabil bazându-se pe numai pe informații pe surse sau zvonuri.

 Despre impozitarea foarte mare, pe forța de muncă. La ce să ne așteptăm?

Mihai Daraban: Este foarte clar faptul că avem o impozitare colosală pe forța de muncă. Un studiu efectuat anul trecut, privind impozitarea veniturilor din salarii în 16 țări europene a relevat faptul că impozitarea muncii în România este printre cele mai împovărătoare, raportat la costul total suportat de angajator. Cu toate că avem o cotă unică de impozitare a veniturilor din salarii, contribuțiile sociale se aplică neplafonat asupra acestora. Situația s-ar putea echilibra, în ceea ce privește povara fiscală totală, prin stabilirea unui plafon maximal pentru contribuțiile sociale. În același timp, mediul de afaceri se confruntă cu o criză acută a forței de muncă, fapt care influențează în mod direct atragerea de investiții străine. Camera de Comerț și Industrie a României s-a implicat activ in rezolvarea acestei probleme, fiind unul dintre promotorii majorării contingentului anual de lucrători străini nou admiși pe piața națională. De asemenea, CCIR susține necesitatea relansării învățământului profesional dual prin realizarea unui proiect care să fie orientat către adaptarea corespunzătoare a calificărilor la nevoile economiei reale. În cazul în care aceste măsuri nu vor fi luate, nu vom putea să mai fim compatibili din punct de vedere economic cu nicio zonă geografică.

Despre deficitul comercial. Ce soluții am avea pentru a atenua acest deficit?

Mihai Daraban: La cum evoluează lucrurile, este foarte posibil să tot vorbim despre problema deficitului comercial foarte mulți ani de aici înainte. Cifrele ne spun că în 2015 acesta era de 8,7 miliarde de euro, a avut o creștere spectaculoasă în 2022, moment în care a ajuns la 34,1 miliarde de euro, iar anul trecut s-a situat la 28,9 miliarde de euro. Motivele pentru care avem acest deficit uriaș sunt multe. În primul rând, nu avem un brand românesc cu valoare adăugată mare, care să fie recunoscut și tranzacționat peste tot în lume. În al doilea rând, în România exportul este făcut de firmele cu capital străin în mare măsură, ceea ce ar trebui să ne dea de gândit și să ieșim din paradigma schimburilor comerciale de bunuri şi să întrăm în cea a schimburilor comerciale de servicii. În al treilea rând, România are nevoie de o diplomație economică puternică, diplomație care să recâștige piețele pe care, nu de mult, le consideram tradiționale, dar pe care, în prezent, suntem aproape inexistenți. Ceea ce se întâmplă în momentul de față în diplomația economică românească nu mai are niciun fel de legătură cu cerințele actuale ale piețelor de desfacere.

Doriți să înființați o companie aeriană. O să realizați acest proiect? Când și cum ar arăta?

Mihai Daraban: Înființarea unei companii aeriene locale este un proiect propus de CCIR, care a pornit de la ideea că, în prezent, dacă cineva îşi dorește să ajungă pe calea aerului de la Constanța la Timișoara, va trebui să facă o escală la Roma sau Milano, deoarece nu există o cursa directă între cele două orașe ale României. Este o mare pierdere de timp și de bani. Noul operator aerian propus de CCIR, care va avea forma unei societăți pe acțiuni, cu participarea consiliilor județene ca acționari, va opera cu un număr semnificativ de aeronave de mică capacitate între cele mai importante orașe ale țării. Astfel, cu participarea consiliilor județene din Arad, Brașov, Bacău, Constanța, Maramureș și Sibiu, la sfârșitul anului trecut, s-a stabilit înființarea societății pe acțiuni Liniile Aeriene Române (LAR). Este un proces de mai lungă durată, dar avem toate motivele să credem că acest proiect va fi pus în practică în curând.

Se închid magazinele în weekend? Este sau nu ceea ce vor oamenii?

Mihai Daraban: Este o propunere a reprezentanților micilor magazine care, însă, uită de faptul că nu poți face afaceri numai eliminând concurența. În plus, trebuie să ne gândim la capacitatea acestora de reuși să ofere o cantitate suficientă de produse pentru a satisface cererea clienților, capacitate pe care mă îndoiesc foarte tare că o au.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL