Ministerul Finanţelor: Persoanele fizice peste 18 ani pot semna în titlurile de stat FIDELIS denominate în lei şi euro

Sursa foto: Inquam Photos / Diana Oros

Persoanele fizice rezidente şi nerezidente cu vârsta peste 18 ani pot subscrie în titlurile de stat FIDELIS denominate în lei şi în euro, începând de luni, 27 noiembrie, anunţă Ministerul Finanţelor. De asemenea, are loc şi o nouă ediţie specială pentru donatorii de sânge. Pe 29 noiembrie şi 4 decembrie se poate dona la sediul ministerului.

”Începând de luni, 27 noiembrie, persoanele fizice rezidente şi nerezidente cu vârsta peste 18 ani pot subscrie în titlurile de stat FIDELIS denominate în lei şi în euro, prin intermediul băncilor partenere BT Capital Partners&Banca Transilvania, Banca Comercială Română, B.R.D. – Groupe Société Générale şi Alpha Bank, titluri care sunt listate la Bursa de Valori Bucureşti. Perioada de desfăşurare a acestei ediţii este 27 noiembrie – 15 decembrie”, anunţă Ministerul Finanţelor.

Este a patra ediţie a campaniei „România are sânge de rocker, acum şi de investitor” realizată împreună cu Morning Glory, Rock FM, la care donatorii de sânge primesc cea mai bună dobândă.

„Titlurile de stat au fost mereu atractive atât pentru investitorii la început de drum, cât şi pentru cei experimentaţi, în functie de strategia lor şi de apetitul de risc. Siguranţa capitalului investit, faptul că titlurile de stat sunt garantate integral de către stat atât din punct de vedere al capitalului, cât şi al dobânzii aferente, au făcut românii să investească din 2020 până acum peste 22 miliarde lei. Venim cu o nouă ediţie ce oferă condiţii avantajoase, atât pentru titlurile în lei, cât şi pentru cele în euro. În plus, fapul că donatorii de sânge, eroii noştri nevăzuţi, vor beneficia de condiţii speciale a devenit deja o tradiţie. Astfel, fiecare picătură de sânge devine o monedă de solidaritate, iar titlurile de stat devin simboluri ale generozităţii colective”, a transmis ministrul Marcel Boloş.

Pe 29 noiembrie şi 4 decembrie se poate dona în minister.

Cu sprijinul Centrului de Transfuzie Sanguină Bucureşti, în sediul Ministerului Finanţelor se va organiza o nouă colectă mobilă de sânge, în zilele de 29 noiembrie şi 4 decembrie. Cei interesaţi sunt aşteptaţi la sediul instituţiei din Bulevardul Libertăţii nr.16, să salveze până la trei vieţi.

Tranşa dedicată donatorilor de sânge se va aplica pentru titlurile de stat emise în lei, cu scadenţă la un an, având o dobândă de 7,10%, mai mare cu 1% faţă de tranşa uzuală de 1 an. De asemenea, un alt beneficiu oferit donatorilor este scăderea de 10 ori a pragului minim de subscriere de la 5.000 de lei la 500 lei. Pot beneficia de condiţiile avantajoase ale noii emisiuni persoanele care fac dovada donării de sânge începând cu 1 ianuarie 2023.

”Ne dorim ca şi această ediţie, prin tranşa dedicată donatorilor, să contribuie concret la stimularea donării de sânge de către persoanele fizice, alăturându-ne demersurilor cu această temă derulate la nivel naţional, local, dar şi în mediul privat”, mai arată Ministerul de Finanţe.

În afară de tranşa specială, ediţia FIDELIS care debutează pe 27 noiembrie va conţine şi emisiunile uzuale, respectiv: titluri de stat în lei, cu scadenţe de 1 an şi 3 ani şi dobânzi anuale de 6,10% şi respectiv 7,25%, şi titluri de stat în euro, cu scadenţe de 1 an şi 5 ani şi dobânzi anuale de 4,00%, respectiv 5,50%.

Valoarea nominală a unui titlu de stat FIDELIS este de 100 de lei pentru emisiunea în lei şi 100 de euro pentru emisiunea în euro, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro.

În procesul de subscriere a titlurilor de stat FIDELIS nu se percep comisioane de către băncile intermediare, iar veniturile obţinute, atât din dobânzi, cât şi din câştigurile de capital sunt neimpozabile.

Deţinătorii de titluri de stat FIDELIS lansate în cadrul emisiunilor anterioare ajunse la scadenţă pot reinvesti disponibilităţile neridicate la scadenţă, prin subscrierea în cadrul acestei noi emisiuni.

De asemenea, există posibilitatea de a vinde titlurile înainte de scadenţă, primind dobândă aferentă perioadei de deţinere.

Informaţii privind termenii şi condiţiile financiare aferente emisiunii în cadrul Programului FIDELIS pot fi consultate la secţiunea Datorie Publică şi pe paginile instituţiilor partenere.

Pentru a putea dona sânge trebuie să îndeplineşti următoarele condiţii:

 • să ai vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani;
 • să fii cetăţean român sau (în cazul străinilor) să ai rezidenţa legală pe teritoriul României de minim 1 an şi să poţi comunica minimal în limba română;
 • să ai la tine un act de identitate valabil (C.I., paşaport, carnet de conducere, carnet militar);
 • să ai o stare generală fizică şi psihică bună;
 • să ai greutatea >/= 50 kg;
 • să ai tensiunea arterială sistolică între 10 şi 18 mmHg;
 • să nu fi suferit intervenţii chirurgicale în ultimele 6 luni;
 • să nu fii în evidenţă cu diverse afecţiuni în tratament (diabet, boli cardio-vasculare, hematologice, renale, infecţioase sau parazitare, reumatologice, neurologice, alergii etc.);
 • să nu ai predispoziţie la sângerare prelungită în caz de leziuni;
 • femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, de alăptare, în perioada menstruală sau la mai puţin de 5 zile de la ultima zi a ciclului menstrual;
 • rezultatele analizelor din sângele prelevat din deget, înainte de donare, să fie în limitele acceptabile pentru donare (hemoglobină, glicemie, calciu, trombocite);
 • vene vizibile, bine conturate. Locul puncţiei să nu aibă eczeme sau iritaţii.

Alte beneficii pentru donatori:

 • adeverinţă pentru transport, redus cu 50% pe metrou şi RATB;
 • o zi liberă, plătită, de la muncă, sau adeverinţă pentru şcoală/ facultate;
 • bonuri de masă în valoare de 67 lei, valabile până la sfârşitul anului;
 • o dată pe an donatorii pot face un set complet de analize de sânge, gratuit, la Centrul de Transfuzie Sanguină (la minim 1 lună distanţă faţă de ultima donare).

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: