Ministrul Angel Tîlvăr: România, rol de aliat responsabil în consolidarea securităţii regionale

angel tilvar
Sursă foto: Facebook / Angel Tilvar

România şi-a asumat un rol de aliat „responsabil” în consolidarea securităţii regionale, a declarat, marţi, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, în contextul participării la Reuniunea informală a Consiliului Nord-Atlantic împreună cu Suedia, desfăşurată la Vilnius, în marja Summitului NATO.

„Relevanţa regiunii Mării Negre a crescut exponenţial în ultimii ani, Rusia fiind ameninţarea principală, implicată atât militar, cât şi politic în fiecare dosar de securitate din regiune. România şi-a asumat un rol de aliat responsabil în consolidarea securităţii regionale şi va continua să facă acest lucru, în scopul identificării celor mai bune soluţii politice, diplomatice şi militare pentru a sprijini deciziile aliate referitoare la importanţa strategică a Mării Negre. Este clar că această regiune necesită un angajament mai mare din partea ţărilor NATO”, a evidenţiat ministrul, potrivit unui comunicat al MApN.

Agenda reuniunii informale în formatul miniştrilor Apărării a Consiliului Nord-Atlantic împreună cu Suedia a fost conturată în jurul deciziilor importante la nivelul NATO privind consolidarea posturii de descurajare şi apărare, precum şi al elementelor de interes privind dezvoltarea industriei de apărare.

„Angajamentul aliat de a aloca minimum 2% din PIB pentru Apărare este o expresie clară a acestei determinări, România alocând deja 2,5%. Adoptarea noilor planuri regionale de apărare reprezintă o schimbare de paradigmă în privinţa modului de abordare a apărării colective la nivel aliat. Ministerul Apărării Naţionale va continua să fie parte a acestui efort colectiv”, a transmis Tîlvăr.

În privinţa dezvoltării industriei de apărare, el a subliniat păstrarea angajamentelor cuprinzătoare asumate de România în cadrul celor trei piloni ai conceptului de partajare echitabilă a responsabilităţilor – asigurarea resurselor financiare, implementarea capabilităţilor asumate şi contribuţia la operaţiile, misiunile şi angajamentele NATO. Totodată, ministrul a salutat adoptarea unui nou angajament privind cheltuielile pentru Apărare.

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: